25.03.2003, 23:00

Príjmy z prenájmu
Som občanom Českej republiky a vlastním na Slovensku ornú pôdu. Mám podpísanú zmluvu s poľnohospodárskym družstvom o nájme na užívanie ornej pôdy. Aké výdavky si môžem uplatniť?
-- Príjmami z prenájmu, ak nejde o príjmy uvedené v § 6 až § 8 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov (ZDP) v znení neskorších predpisov, sú príjmy:
a) z prenájmu nehnuteľností (ich častí) alebo bytov (ich častí),
b) z prenájmu hnuteľných vecí s výnimkou príležitostného prenájmu podľa § 10 ods. 1 písm. b).
Základom dane (čiastkovým základom dane) sú príjmy uvedené v predchádzajúcom odseku znížené o daňové výdavky vynaložené na ich dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie (§ 24 ZDP). Na zistenie základu dane (čiastkového základu dane) sa použijú ustanovenia § 23 až 34 ZDP. Príjem z prenájmu, ktorý plynie daňovníkovi uvedenému v § 2 ods. 3 ZDP (t. j. daňovníci, ktorí nemajú na území Slovenskej republiky bydlisko ani sa tu obvykle nezdržiavajú) je samostatným základom dane na zdanenie osobitnou sadzbou dane (§ 36 ZDP) s výnimkou príjmov z prenájmu nehnuteľnosti. Príjem z prenájmu nebytových priestorov, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorý je príjmom fondu prevádzky, údržby a opráv, je samostatným základom dane na zdanenie osobitnou sadzbou dane (§ 36 ZDP). Ak daňovník neuplatní daňové výdavky preukázateľne vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmu, môže ich uplatniť vo výške 25 % z úhrnu príjmov uvedených na začiatku tohto textu. Ak daňovník uplatní výdavky podľa tohto odseku, sú v sumách výdavkov zahrnuté všetky výdavky daňovníka vynaložené v súvislosti s dosahovaním, zabezpečením a udržaním príjmov z prenájmu. Daňovník počas uplatňovania výdavkov týmto spôsobom je povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Ak daňovník uplatňuje pri príjmoch uvedených v prvom odseku preukázateľne vynaložené daňové výdavky, vedie počas celého zdaňovacieho obdobia evidenciu o:
a) príjmoch a daňových výdavkoch v časovom slede,
b) hmotnom majetku a nehmotnom majetku, ktorý možno odpisovať,
c) tvorbe a použití rezervy na opravy hmotného majetku, ak rezervu vytvára,
d) zásobách, pohľadávkach a záväzkoch v zdaňovacom období, v ktorom sa skončí prenájom.
Evidenciu podľa predchádzajúceho odseku je daňovník povinný uchovávať po dobu, v ktorej zanikne právo daň vyrubiť alebo dodatočne vyrubiť podľa osobitného predpisu. Ak daňovník, ktorý má príjmy podľa prvého odseku a uplatňuje pri týchto príjmoch preukázateľne vynaložené daňové výdavky, rozhodne sa namiesto vedenia evidencie účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva alebo podvojného účtovníctva, aj keď táto povinnosť daňovníkovi nevyplýva z osobitných predpisov, je povinný podľa týchto predpisov postupovať počas celého zdaňovacieho obdobia. Daňovník, fyzická osoba -- nerezident, s trvalým pobytom v Českej republike, vlastní na Slovensku nehnuteľnosť -- ornú pôdu, ktorú prenechal zmluvou o nájme na užívanie poľnohospodárskemu družstvu. Za prenájom uvedenej nehnuteľnosti v roku 2001 daňovníkovi prináležala suma 100 000 Sk, ktorá podľa vtedy platného znenia bola samostatným základom dane na zdanenie osobitnou sadzbou dane podľa § 36 vo výške 25 %. Poľnohospodárske družstvo tak pri výplate príjmu za prenájom v decembri 2001 z uvedenej sumy odviedlo daň z príjmov vo výške 25 000 Sk a daňovníkovi vyplatilo sumu 75 000 Sk. Takýto postup sa však už nemôže použiť v prípade dosiahnutia príjmov za prenájom nehnuteľnosti v roku 2002, keď daňovník -- nerezident, bude zo zákona povinný vyrovnať daňovú povinnosť podaním daňového priznania, kde do príjmov uvedie sumu 100 000 Sk a bude na jeho rozhodnutí, či si uplatní daňové výdavky preukázateľne vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmu alebo výdavky vo výške 25 % z príjmov podľa § 9 ods. 3 ZDP.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 04:30