StoryEditor

Chybička sa vlúdila

18.05.2011, 00:00

Ministerstvo financií nechce v daňovej a odvodovej reforme ustupovať zo svojich pozícií. "Po týždňoch rokovaní," ako sa vyjadril financminister Mikloš, určite neustúpi z redukcie 40-percentných paušálnych výdavkov na 200 eur. Toto opatrenie vraj už nie je možné upraviť, a to "z rozpočtových aj vecných dôvodov". Nuž, uvidíme v parlamente. Tam rozhodujú často o zákonoch celkom iné dôvody.

Už pár mesiacov tvorcovia reformy vysvetľujú, že bude koniec snahám rôznych skupín daňovníkov, ktoré dosiaľ neoprávnene využívajú výhody v daňovom a odvodovom systéme. Sem zaradili na prvom mieste živnostníkov -- odpočítavajú si paušálne výdavky, skutočné majú nízke, odvody vypočítavajú len z polovice príjmu, a aj kvôli tzv. bulharským konštantám napokon platí väčšina z nich odvody len z minimálu. Riešením má byť práve preto zrušenie týchto výhod. Je to jednoduché. Po reforme majú platiť viac.

Prečo však do skupiny neprávom zvýhodňovaných zaradili aj dôchodcov? Tých dôchodcov, ktorým z nízkych dôchodkov po zaplatení nevyhnutných výdavkov ostáva v peňaženke ledva 150 eur? A aby prežili, privyrábajú si za málo peňazí na dohodu.

Dôchodok totiž pokladalo ministerstvo za príjem. V návrhu reformy takto penzisti pracujúci na dohodu nemohli využiť paušálnu sumu 190 eur. To by pre nich znamenalo automatické zaťaženie zárobku odvodmi, avšak bez nároku na dávky zo Sociálnej poisťovne. To je v úplnom rozpore so zákonom o dani z príjmov a zákonom o sociálnom poistení. Dôchodok totiž nie je príjem. Je to dávka vyplácaná zo sociálneho poistenia, ktorá do daňového priznania jednoducho nepatrí.

Ministerstvo napokon v pripomienkovom konaní akceptovalo pripomienku, aby si aj dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu, mohli od príjmov odrátať odpočítateľnú položku. Dôchodok sa teda do príjmu započítavať nebude.
"Tu sme ustúpili," povedal minister. Neustúpili, len napravili chybu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 09:28