StoryEditor

Nočnú a nadčas môžu zdravotníci odmietnuť

27.07.2011, 00:00

Zdravotní pracovníci, ktorí dosiahli 50 rokov, budú môcť odmietnuť prácu nadčas. Nočné zmeny môžu odmietnuť zase zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Tí, ktorí dosiaľ preferovali prácu v noci, ju už nebudú musieť kombinovať s dennou zmenou. Okrem toho nový Zákonník práce dáva zdravotníkom 5 dní plateného pracovného voľna na vzdelávanie.

Voľno oceňujú
Slovenská lekárska komora hodnotí pozitívne vyčlenenie plateného voľna na vzdelávanie. Sústavné vzdelávanie lekárov je nariadené zákonom a za neplnenie tejto povinnosti je lekár sankcionovaný. „Návšteva kongresov, konferencií, workshopov je pre lekára časovo a finančne náročná. Novela pomôže čiastočne zmierniť aspoň časovú náročnosť,“ hovorí Mikuláš Buzgó, II. viceprezident komory.

Nadčasy
Lekárska komora víta aj možnosť odmietnutia nadčasovej práce pre lekárov nad 50 rokov veku. „Ak si uvedomíme, že lekári boli v minulosti nútení stráviť mesačne na pracovisku v priemere viac ako 100 hodín nad rámec normálneho pracovného času, majú právo samostatne rozhodnúť, či budú aj naďalej pracovať po nociach.“ Priznáva, že to môže mať negatívny dosah na chod najmä menších zariadení. „Päťdesiatnici sú už väčšinou klinickí experti schopní riešiť zložité situácie, bez ktorých sa niekedy v službe nemožno zaobísť. Bude závisieť najmä od dohody medzi zamestnávateľmi a týmito lekármi, či bude kvalita a bezpečnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti zachovaná v nemocniciach aj mimo pracovných hodín.“

„Podľa nášho názoru toto ustanovenie môže priniesť v extrémnej podobe až paralyzovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti občanom. Zamestnávatelia sa môžu dostať do situácie, kedy nebudú mať do služieb koho postaviť,“ myslí si Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb. Je však podľa neho aj možné, že ustanovenie nebudú zamestnanci nad 50 rokov využívať. „Ich tarifné platy sú nízke a práve príplatky za nadčasy a za prácu v noci im prinášajú finančný efekt. Odmietnutím tejto práce by si znížili príjem a životnú úroveň svojich rodín.“

Plynulý chod zdravotníckych zariadení možnosť odmietnuť prácu nadčas a nočnú prácu nenaruší. Myslí si to Mária Lévyová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. „Pri súčasnom stave odmeňovania, iba málo sestier túto možnosť využije. Došlo by k radikálnemu zníženiu ich príjmu a zároveň vymeriavacieho základu pred dôchodkom.“

Ako v EÚ
Slovenská lekárska komora podľa Mikuláša Buzgó vníma problematiku nadčasov a odmeňovania lekárov komplexne. Dnes majú lekári na Slovensku nízke základné platy, čo ich núti robiť veľa nadčasov. „V EÚ sa takýto prístup považuje za ohrozovanie zdravia lekárov a bezpečnosti pacientov. Smernica Európskej komisie o niektorých aspektoch pracovného času, ktorú by mal zákonník zohľadňovať, povoľuje len 48-hodinový pracovný týždeň, a to s nadčasovou prácou. Pri zavedení tohto pravidla má každý členský štát EÚ problém so zabezpečením pohotovostných lekárskych služieb v dôsledku nedostatku lekárov. Vyspelé krajiny riešia túto situáciu nákupom zahraničných odborníkov.“ Na Slovensku sa podľa neho ustanovenia Zákonníka práce obchádzajú viacerými pracovnými úväzkami lekára, alebo sa porušujú niektoré ustanovenia zákonníka.

Zdravotnícke zariadenia zmeny v novele nechceli komentovať. Vraj je to predčasné.

„V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice sa snažíme dodržiavať všetky ustanovenia Zákonníka práce, vrátane týždenného rozsahu pracovného času,“ povedala nám Jaroslava Oravcová, hovorkyňa nemocnice.

Kontroly
Ako ukázali tohtoročné kontroly Národného inšpektorátu práce, také ružové s dodržiavaním Zákonníka prác, čo sa týka nadčasovej práce, to v našich zdravotných zariadeniach nie je.

Celkovo inšpektori prekontroloval 90 subjektov a zistili 147 nedostatkov, z nich 55 závažných a 28 subjektov dostalo pokutu.

„Zamestnávateľ neviedol evidenciu (vôbec alebo nedôsledne) pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, aktívnej a neaktívnej časti pracovnej pohotovosti zamestnancov, tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku,“ konštatoval Martin Jurica z inšpektorátu práce. Priemerný týždenný pracovný čas zamestnancov prekročil 56 hodín v priemere. Ďalšie porušenie Zákonníka práce bolo v tom, že pracovný čas zamestnancov opakovane presiahol 12 hodín v priebehu 24 hodín. Stalo sa tiež, že zamestnávateľ nezabezpečil zamestnancom nepretržitý denný odpočinok a nepretržitý odpočinok v týždni v zákonom stanovenom rozsahu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 21:47