StoryEditor

Živnostníci môžu ovplyvňovať vymeriavací základ

27.04.2011, 00:00

Premiérka nedávno zverejnila, že vláda pravdepodobne pripraví pre živnostníkov "koncept samostatného dôchodkového fondu". Tí sa potom budú môcť rozhodnúť medzi nižšími a vyššími odvodmi, podľa ktorých dostanú aj dôchodok.
Aj tadiaľ vedie cesta. V súčasnosti sú v dôchodkovom zabezpečení zamestnancov a živnostníkov odlišné trendy vo vymeriavacích základoch na dôchodkové poistenie. Živnostníci platia poistné prevažne z minimálneho vymeriavacieho základu. U zamestnancov vymeriavací základ rastie s vekom. Tento jav absentuje u živnostníkov. To, že živnostníci majú v súčasnom právnom stave viac možností regulovať vymeriavacie základy na sociálne poistenie, je fakt. A je aj fakt, že nadviazanie vymeriavacieho základu živnostníkov na polovicu základu dane z príjmu fyzických osôb bude zdrojom veľmi nízkych starobných dôchodkov.

V plne zásluhovom dôchodkovom systéme by nízke dôchodky boli problémom živnostníkov, ale náš dôchodkový systém obsahuje prvky solidarity, a tak je to problém aj ostatných poistencov. A prípadným zavedením minimálneho dôchodku sa situácia ešte zhorší.

Pri príprave odvodovej reformy sa často argumentuje tým, že živnostníci, ktorí si platia minimálne odvody, majú aj minimálny dôchodok. Ako sa to dá vyriešiť bez dvíhania odvodov, keďže na Slovensku existuje zásluhový systém?
Dá sa to vyriešiť, len ide o otázku spravodlivosti. Slovenský dôchodkový systém je poistný systém a poistná dávka je v priamej úmere k zaplatenému poistnému.

Starobný dôchodok je násobkom troch veličín -- obdobia dôchodkového poistenia, aktuálnej dôchodkovej hodnoty a priemerného vymeriavacieho základu meraného cez priemerný osobný mzdový bod. Sadzba poistného je nastavená tak, aby poistné pokrývalo pri istých okrajových podmienkach nároky na priznané starobné dôchodky, a teda závislosť dôchodku od zaplateného poistného je dostatočne simulovaná závislosťou dôchodku od priemerného vymeriavacieho základu. Poistné vypočítame, keď vymeriavací základ vynásobíme sadzbou poistného.

S čím počíta odvodová reforma?
Ak nebudeme požadovať "zásluhovosť" a rozhodujúce je zvýšiť dôchodky a neznížiť výber poistného, môžeme zvýšiť vymeriavací základ a adekvátne znížiť sadzbu poistného. A pretože dôchodok závisí od vymeriavacieho základu, a nie od poistného, takáto úprava spôsobí zvýšenie dôchodku za cenu pokrivenia väzby výšky dôchodku na poistnom. Niečo podobné sa práve navrhuje v reforme odvodov. Zvýšil by sa vymeriavací základ pre živnostníkov na celý základ dane z príjmov a znížila by sa sadzba poistného so snahou o neutrálny dosah na výšku plateného poistného. Samozrejme, že tým vznikne osobitná a zvýhodnená zásluhovosť živnostníkov voči zamestnancom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 16:24