StoryEditor

Ministerstvá na diéte

15.06.2011, 00:00

Ministerstvá sa dali pred letom na redukčnú diétu. Tá je súčasťou opatrení vlády na ozdravenie ekonomiky. O prácu by malo prísť viac ako 20-tisíc z celkovo asi 127-tisíc úradníkov a zamestnancov platených zo štátneho rozpočtu. Prepúšťaním na úradoch chce vláda ušetriť okolo 150 miliónov eur. Ako ďaleko sa dostala pri napĺňaní zámeru na desaťpercentné zníženie prostriedkov na mzdy v štátnej správy?

Prvé čísla o personálnych pohyboch sú potešiteľné. Ministerstvá, ale aj ďalšie štátne inštitúcie, už stihli prepustiť tisíce osôb. V prvom štvrťroku tohto roka štát zamestnával približne o 5 100 ľudí menej ako v rovnakom období vlaňajška. Teda, z úradov odišli 4 percentá zamestnancov.

Čísla o tisícoch prepustených však treba brať s rezervou. Pohyb na ministerstvách totiž pokračuje. Len čas ukáže, či nejde o obojsmerný pohyb -- von aj dovnútra. Z úradu možno prepustili Karola, ktorý tu pracoval na riadny pracovný pomer. Namiesto neho však prijali dvoch dohodárov. Tí sú lacnejší. Karolovi však muselo ministerstvo vyplatiť dva platy na odstupnom. Takýchto Karolov odišlo z ministerstiev možno veľa a len na odstupnom sa im vyplatia milióny eur. Presne to sa totiž stalo pri podobnom záväzku za Ficovej vlády. Fico si predsavzal, že sa za jeho vládnutia zníži počet štátnych úradníkov o 20 percent. Veľké prepúšťanie sa nakoniec nekonalo a úradníkov počas krízy
dokonca pribudlo.

Za zmienku však stojí aj niečo iné. Len z ministerstva financií odišlo vyše 900 ľudí. Podobné číslo odišlo aj z ministerstva práce. Iné rezorty prepúšťali menej odvážne. Čo tam robili prepustení úradníci, keď zoštíhlené ministerstvá neskolabovali?

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 11:52