StoryEditor

Nirvana je "späť". Vďaka Foo Fighters

24.01.2011, 23:00
Tvrdý a surový garážový "nárez" bez umelých počítačových trikov. Týmito prívlastkami už dnes vo svete ospevujú nový album americkej rockovej skupiny Foo Fighters.

So siedmou štúdiovou nahrávkou sa vracajú na hudobnú scénu po štvorročnej prestávke a prinášajú v nej odkaz na Nirvanu, z ktorej sa po smrti Kurta Cobaina sformovali. Album, ktorý by mal vyjsť v najbližších týždňoch, je už hotový, ale názov kapela stále tají.                                                                                          


Návrat ku koreňom
Prvé chýry o akomsi pomyselnom návrate Nirvany sa objavili už v decembri, keď Foo Fighters odohrali v Los Angeles pre uzavretú spoločnosť - pár stoviek hostí - unikátny koncert. Prvý raz predstavili nové skladby a po sedemnástich rokoch sa postavili na pódium v pôvodnej zostave. Samozrejme, bez Cobaina. O rozruch sa postaral najmä basgitarista Nirvany Krist Novoselic, ktorý hosťuje aj na novom albume Foo Fighters. Ako druhý sa pridal bývalý gitarista Foo Fighters Pat Smear. Ďalším prekvapením bolo, keď sa verejnosť dozvedela, že Foo Fighters sa vrátia takpovediac ku svojim nirvanovským koreňom, a to cez producenta albumu. Svoju novinku totiž zverili do rúk špičkového producenta Butcha Viga, človeka, ktorý stál aj za úspechom slávneho a dnes už kultového albumu Nirvany Nevermind. K materskej kapele sa tak bubeník Dave Grohl ako líder Foo Fighters priblížil asi najviac za posledné roky. O novom albume už stihol prezradiť, že bude obsahovať jedenásť skladieb, na ktorých pracovali s kapelou takmer rok a nahrávali ich v garáži bez počítačovej techniky. "Nebudú to žiadne ospalé balady,“ vyjadril sa Grohl v rozhovore pre BBC Radio 1 s tým, že pôjde o ich najtvrdší album. Od medializovaného utajeného koncertu sú známe názvy štyroch piesní z albumu. Sú to White Limo, Back + Forth, These Days a Dear Rosemary.

Videá nechajú na fanúšikoch
Dave Grohl sa vrátil k Foo Fighters približne po dvojročnej prestávke, ktorú strávil na koncertnom turné s formáciou Them Crooked Vultures. Na albume si dal s kolegami mimoriadne záležať, s videoklipmi si však ťažkú hlavu nerobí. Kapela sa síce rozhodla, že bude mať videá ku všetkým jedenástim piesňam, nechá ich však úplne v réžii svojich fanúšikov. Ktokoľvek má chuť natočiť pre Foo Fighters klip, stačí, ak sa do konca mesiaca prihlási do súťaže This Video Sucks prostredníctvom formulára, ktorý majú na svojej internetovej stránke. Na YouTube dokonca zavesili vlastné šialené videá, ako by to (ne)malo vyzerať. Takže Foo Fighters ušetria pri tomto albume nielen na štúdiu, keďže sa rozhodli nahrávať v Grohlovej garáži, ale aj na drahých režiséroch. Ale to neznamená, že by mali šetriť na kvalite. Práve naopak. Malo by ísť o jednu z najlepších nahrávok ich kariéry.

https://www.youtube.com/embed/SBjQ9tuuTJQ

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 23:00