StoryEditor

Daňové výnimky sa zrušili. Ušetriť na dani bude oveľa ťažšie

11.01.2011, 23:00
Dňa 30. decembra vyšla v Zbierke zákonov novela zákona o dani z príjmov. V prílohe komentujeme najvýznamnejšie zmeny, ktoré prináša. Autorom komentárov je KPMG Slovensko Advisory, k. s.

Nezdaniteľné časti základu dane
Novela zrušila nezdaniteľné časti základu dane daňovníka na doplnkové dôchodkové sporenie, na účelové sporenie a na poistné na životné poistenie. Poslednýkrát ich bude možné uplatniť v zdaňovacom období roku 2010.  

Paušálne výdavky fyzických osôb
Novela zjednotila výšku paušálnych výdavkov s paušálnou sadzbou pre ostatné SZČO na 40 percent z úhrnu príjmov.

Oslobodenie od dane
Príjmy z prenájmu, z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí, z prevodu opcií, cenných papierov a z prevodu podielu na s. r . o., komanditnej spoločnosti alebo z prevodu členských práv družstva, sú od zdaňovania oslobodené, len ak nepresiahnu 500 eur. Do 31. decembra bola hranica príjmu vo výške 5-násobku životného minima, to je 925,95 eura.

Predaj nehnuteľnosti
Novela zrušila oslobodenie od dane z príjmov fyzických osôb pri predaji bytov alebo obytných domov (s najviac dvoma bytmi vrátane súvisiacich pozemkov). To bolo možné uplatniť, ak v ňom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej dva roky bezprostredne pred predajom. Zrušenie dvojročnej lehoty oslobodenia sa vzťahuje na byty a bytové domy obstarané po 31. decembri 2010. Daň neplatíte, ak ste nehnuteľnosť pred predajom vlastnili aspoň päť rokov.

Príjmy zo závislej činnosti
Príjmy, ktoré boli vyplatené po smrti zamestnanca, sa už nebudú môcť zdaňovať pri výplate, ale zahrnú sa do základu dane v daňovom priznaní za zomretého daňovníka.

Dôchodkové sporenie
Novela podľa spoločnosti Mazars umožňuje zamestnávateľovi zahrnúť do daňových výdavkov aj príspevky platené za zamestnancov do zahraničného systému doplnkového dôchodkového sporenia. Predpokladom je, že systém doplnkového dôchodkového sporenia v zahraničí funguje na porovnateľných princípoch, aké sú v našom zákone o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Príjmom daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou zo zdroja na území SR bude aj príjem z predaja, prenájmu alebo iného využitia nehnuteľnosti umiestnenej na Slovensku bez ohľadu na to, od koho príjem plynie.

Právnická osoba, ktorá existuje menej ako 3 mesiace, už nemusí daňovému úradu písomne oznamovať predpokladanú výšku daňovej povinnosti.

Zrážková daň
Príjem zamestnanca, bez ohľadu na jeho výšku, sa už zdaňuje preddavkami.
Poslednýkrát je možné uplatniť zrážkovú daň pri príjmoch zo závislej činnosti týkajúcich sa obdobia do 31. 12. 2010 vyplatených najneskôr do 31. januára 2011. "Novela priniesla výrazné zúženie okruhu príjmov, pri ktorých je možné uplatnenú zrážkovú daň považovať za preddavok na dani. Napríklad daňová povinnosť autora už bude uplatnením zrážkovej dane na autorský honorár definitívne vysporiadaná.

To znamená, že príjemca autorského honoráru stráca akúkoľvek ďalšiu možnosť optimalizácie základu dane uplatnením nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka či uplatnením skutočne vynaložených výdavkov,“ vysvetlila Kvetoslava Čavajdová zo spoločnosti Mazars. Podľa vysvetlenia Daňového riaditeľstva sa táto zmena bude prvýkrát týkať až príjmov dosiahnutých v zdaňovacom období roka 2011. "Za zdaňovacie obdobie roka 2010 sa daňovník, ktorý je fyzickou osobou, môže rozhodnúť a poslednýkrát využiť ustanovenie zákona o dani z príjmov, a tak napríklad príjem autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu alebo televízie, ak nejde o umelecký výkon, vysporiadať prostredníctvom podaného daňového priznania,“ povedala Beáta Uhrinová, riaditeľka odboru služieb pre verejnosť Daňového riaditeľstva.

Vreckové
Vreckové pri zahraničnej služobnej ceste sa od januára považuje za zdaniteľný príjem zamestnanca, z ktorého sa platí zdravotné a sociálne poistenie.

Novela zákona o dani z príjmov tiež zrušila dolnú hranicu (5 percent ) na poskytnutie vreckového, pričom zamestnávateľ už nemá povinnosť vreckové zamestnancovi poskytnúť.

Daň z emisných kvót
V novele pribudla daň z emisných kvót. Zdaniť treba všetky prevedené či nespotrebované emisné kvóty sadzbou 80 percent, pričom pri výpočte základu dane sa vychádza z násobku prevedených/nespotrebovaných emisných kvót a ich priemernej trhovej ceny zverejnenej ministerstvom financií. Výnosy z predaja emisných kvót bezodplatne pridelených a zapísaných v rokoch 2011 a 2012 povinným účastníkom schém obchodovania, ktorí uskutočňujú činnosti uvedené v tabuľke A zákona č. 572/2004 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami, sú oslobodené od dane z príjmov. "Vyčíslená daň z emisných kvót nie je považovaná za daňový výdavok. Daňové priznanie k dani z emisných kvót sa podáva k 30. 6. nasledujúceho kalendárneho roka a daň je splatná v rovnakom termíne. Účastník schém obchodovania je tiež povinný platiť polročné preddavky vo výške predpokladanej daňovej povinnosti,“ hovorí Čavajdová.

Goodwill
Odpisy goodwillu alebo záporného goodwillu, ktorý vznikne ako dôsledok zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia pri použití reálnych hodnôt, je na rozdiel od doterajšieho znenia zákona možné považovať za položku ovplyvňujúcu základ dane.

Doba odpisovania takéhoto goodwillu je maximálne 7 za sebou idúcich zdaňovacích období, vo výške minimálne 1/7 z hodnoty goodwillu.

Nehmotný majetok
Podľa novely sa za nehmotný majetok pokladajú aj oceniteľné práva. Ich odpisy budú už súčasťou základu dane. Za nehmotný majetok sa tiež považuje nehmotný majetok zaúčtovaný právnym nástupcom daňovníka zrušeného bez likvidácie vyčlenený z goodwillu alebo záporného goodwillu. Podmienkou na takéto daňové posúdenie je, že zlúčenie, splynutie, rozdelenie sa uskutoční v reálnych hodnotách.

DPH
DPH zaplatená v zahraničí, ak platiteľ dane má nárok na jej vrátenie v inom členskom štáte EÚ, je daňovo uznateľná, ak sú daňovým výdavkom tovary a služby, ku ktorým sa DPH vzťahuje, a to v tom zdaňovacom období, v ktorom sa účtuje o nároku na jej vrátenie. DPH zaplatená v zahraničí, ak platiteľ dane nemá nárok na jej vrátenie v inom členskom štáte EÚ (z dôvodu, že nesplnil výšku minimálnej dane, ktorá môže byť vrátená), je považovaná za daňovo uznateľný výdavok, ak sú daňovým výdavkom tovary a služby, ku ktorým sa DPH vzťahuje. DPH v takomto prípade bude daňovo uznateľným výdavkom v tom zdaňovacom období, v ktorom došlo k úhrade tovarov a služieb.

01 - Modified: 2004-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Briti budú mať v školách hodiny ateizmu 02 - Modified: 2004-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úniu znepokojuje srbská menšinová vláda 03 - Modified: 2004-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kresťania si hľadajú miesto v novom Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 06:43