StoryEditor

Podnikateľ nemusí vždy podať priznanie

17.02.2011, 23:00

Na rozdiel od zdravotného zúčtovania, ktoré musí podať každý podnikateľ bez ohľadu na príjem, pri daňovom priznaní je to inak. Aj na podnikateľa sa vzťahuje hranica príjmu 2 012,85 eura, do ktorej priznanie nemusí podávať.
Iné je to vtedy, ak vykáže v účtovníctve stratu. Tu musí daňové priznanie podať. Ak ste si vlani vybavili živnosť, ale reálne ste podnikať nezačali, a teda nemáte príjem, priznanie nemusíte podávať. Ak by ste vlani jednu živnosť zrušili a po čase založili novú, budete podávať len jedno priznanie, v ktorom si spočítate príjmy z podnikania.

Súbeh podnikania a zamestnania
Ak podnikáte v súbehu so zamestnaním, určite ste mali za minulý rok v úhrne vyšší príjem ako 2 012,85 eura -- preto musíte podávať priznanie na tlačive typu B. Tu si vypočítate čiastkový daňový základ z príjmov zo závislej činnosti v V. oddiele tlačiva. A to isté urobíte v VI. oddiele s príjmami zo živnosti. K priznaniu musíte priložiť potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti od zamestnávateľa.

Ako na to
V I. oddiele tlačiva typu B živnostník zapíše údaje o sebe, na 1. riadok musí zapísať svoje DIČ. Ak má manželku nezamestnanú alebo poberá materské alebo je na rodičovskej dovolenke, môže si na ňu uplatniť nezdaniteľnú sumu. Na riadku 31 zapíše údaje o manželke a príjmy. Do vlastného príjmu manželky sa nezapočítavajú daňový bonus, štátne sociálne dávky (rodičovský príspevok). Počíta sa však materské , nemocenské, podpora v nezamestnanosti

Daňový bonus
Ak má podnikateľ deti, vyplní IV. oddiel. Ak si uplatňuje daňový bonus manželka, oddiel nevypĺňa. Nárok na daňový bonus (na jedno dieťa 240,12 eura) má vtedy, ak vlani mal ročný príjem minimálne 1 846,20 eura. Na riadku 32 vyznačí počet mesiacov, na ktoré si uplatňuje bonus. Nárok naň má už za mesiac, v ktorom sa mu dieťa narodilo. Nemohol však v podnikaní vykázať stratu.

Príjmy z podnikania
Príjmy z podnikania zapisuje v VI. oddiele. Na riadok 2 uvedie príjmy a výdavky (paušálne alebo skutočné). Paušálne si však môže uplatniť len vtedy, ak minulý rok alebo aspoň časť minulého roka nebol platcom DPH. Ak použije paušálne výdavky, označí to krížikom pod tabuľkou a zapíše sumu zaplateného poistného. Na riadku 11 urobí sumár príjmov a výdavkov.
Na riadku 41 zapíše prípadnú stratu. Ak v minulom roku skončil podnikanie, musí tento výsledok ešte upraviť na riadku 42 a 43. Na riadku 44 zapíše základ dane a na 45. riadku zase daňovú stratu.

Výpočet základu dane
V oddiele IX si odpočíta daňovú stratu z minulých rokov. Môže ju odpisovať po častiach, stratu z roku 2010 odpisuje počas siedmich rokov. Do riadkov napíše rok a časť straty, ktorú si za tento rok uplatnil. Na riadok 57 vpisuje stratu za minulý rok, pokiaľ mu vyšla v VI. oddiele.
Potom si vypočíta celkový základ zo štyroch čiastkových základov. Výsledný základ dane dostane na riadku 68.

Daň
Daň si vypočíta v X. oddiele. Základ dane si tu môže znížiť o nezdaniteľné sumy (riadky 70 až 77). Od dane na riadku 91 si môže na riadku 92 odpočítať daňový bonus na deti. Na nasledujúce riadky zapíše všetky preddavky na daň. Na riadku 105 a 106 si vypočíta daň na úhradu alebo preplatok. Ak si podnikateľ viedol jednoduché účtovníctvo, priloží aj účtovné výkazy.
Vypočítaná daň sa zaokrúhľuje na eurocenty nadol. Neplatí sa, ak nepresiahne 3,32 eura.


Prílohy k priznaniu
Jednoduché účtovníctvo
-- Výkaz o príjmoch a výdavkoch (Úč. FO 1 -- 01)
-- Výkaz o majetku a záväzkoch (Úč. FO 2 -- 01)
Podvojné účtovníctvo
-- Súvaha (Súvaha Úč. POD 1 -- 01)
-- Výkaz ziskov a strát (Výkaz ziskov a strát Úč POD 2 -- 01)
---------------------------------
Základný vzorec na výpočet dane (znamienka minus, rovná sa, krát) môžeš dať veľké
Hrubé príjmy
-- výdavky
-- odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne
-- odpočitateľné položky

= základ dane
x 19 %
= Daň
-- zaplatené preddavky na daň
-- daňový bonus
= daňový preplatok alebo nedoplatok

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 06:44