StoryEditor

Bratislavský bál bavil Fantóm opery

27.02.2011, 23:00
Satinského čučoriedky odovzdali Emílii Vášáryovej a Vladimírovi Michalovi z Artfora.

Úderom polnoci zahalili tváre hostí karnevalové masky a Bratislavský bál sa na zvyšok noci symbolicky preniesol do Benátok, kde sa v rovnaký deň začal slávny karneval. Aj takouto atmosférou dýchal jubilejný 10. ročník prestížneho Bratislavského bálu, ktorý v nedeľu nadránom symbolicky uzavrel plesovú sezónu v Divadle P. O. Hviezdoslava.                                                
Plesová čučoriedkareň
Šampanské s bobuľkou čučoriedky ako welcome drink, dezerty zdobené čučoriedkami a VIP stôl, za ktorým sedeli takmer bok po boku herečka Emília Vášáryová a šéf kníhkupectva a vydavateľstva Artforum Vladimír Michal, nám vopred prezradili, kto si pôjde onedlho prevziať Cenu Júliusa Satinského. Mená ocenených totiž vždy až do poslednej chvíle organizátori taja a väčšina hostí sa ich dozvie až v momente, keď bežia na veľkoplošných obrazovkách ich krátke portréty. "Som rada, že tu môžem dnes stáť a objímať Lucinku, na ktorú sme sa tak tešili, ktorú sme s Julom tak oslavovali, keď sa narodila,“ boli prvé slová Emílie Vášáryovej po tom, čo si z rúk dcéry Júliusa Satinského prevzala Bratislavskú čučoriedku. Keďže mala so Satinským veľmi blízky vzťah, ocenenie v nej vyvolalo silnejšie emócie ako vo Vladimírovi Michalovi.

Ten si zasa zaspomínal na deň, keď sa v Artfore konala posledná Satinského autogramiáda. "Všetci už vedeli, o čo ide, bola to trocha smutná záležitosť, ale napriek tomu Julo sršal do poslednej chvíle neuveriteľným optimizmom,“ prezradil médiám Michal a dodal, že v ten deň si uňho kúpil Satinský desať kníh, ktoré sa ešte chystal prečítať. Po nostalgickej chvíľke a spomienke na populárneho herca a spisovateľa, ktorý tvoril počas života nerozlučnú dvojicu s Milanom Lasicom, sa zábava na Bratislavskom bále rozprúdila a vrcholila po polnoci.

Špeciality každého druhu
Medzi dámami v drahých večerných toaletách a pánmi v smokingoch sme kde-tu stretli tínedžerky v bielych šatách s rovnako starými partnermi, ktorých v ten večer uvádzali do spoločnosti podobne, ako môžeme vidieť v zahraničných filmoch. Po ich úvodnom tanci už patril parket hostiteľom večera primátorovi Bratislavy Milanovi Ftáčnikovi a predsedovi Bratislavského samosprávneho kraja Pavlovi Frešovi s manželkami a ani ostatní dlho neváhali a začali tancovať. Jediným problémom bola azda veľkosť tanečných parketov, na ktorých bol najmä počas vystúpení najväčších hviezd, ako je Lucie Bílá, Martin Chodúr či Miro Žbirka dosť veľký "nátresk“. O polnoci si hostia užili unikátne vystúpenie mladej opernej speváčky Patrície Janečkovej v duete s Martinom Chodúrom, ktorí zaspievali ústrednú skladbu z muzikálu Fantóm opery. Spolu s kvalitnou hudbou si hostia vychutnávali aj špeciálne bálové menu. Ochutnať mohli lákavo ozdobené dezerty, ale aj ďalšie jedlá ako údené kačacie prsia s brusnicovým chutney či lososa so šafranovou krémovou omáčkou. Hudobných i gastronomických špecialít bolo na plese viac než dosť a v spojení s veľkolepou červeno-zlatou výzdobou dotvorili neuveriteľne príjemnú atmosféru.

 

Bratislavské čučoriedky 2011
Kategória Idea - Počin
Vladimír Michal
- zakladateľ a majiteľ kníhkupectva a vydavateľstva Artforum, ktoré vzniklo v Bratislave v roku 1990
- v Artfore čítali a besedovali Milan Rúfus, Jevgenij Jevtušenko, Vladimír Sorokin či Pavel Kohout
- Július Satinský tu mal poslednú autogramiádu

Kategória Osobnosť
Emília Vášáryová
- ako herečka sa už 47 rokov objavuje na doskách Slovenského národného divadla, v súčasnosti hrá v dielach Matka Guráž a jej deti, Maryša či Tančiareň, ale pravidelne hosťuje aj v pražskom Činohernom klube
- pred kamerou debutovala v 60. rokoch, v roku 1963 zažiarila po boku Jana Wericha vo filme Až přijde kocour, ktorý bodoval aj na festivale v Cannes
- cenu jej udelili aj za angažovanosť vo veciach verejných a za charitatívnu činnosť

01 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečná premávka u nováčikov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 19:19