StoryEditor

Vznikol garančný fond, investori sú chránení

21.11.2002, 23:00

Dnes sa uskutoční ustanovujúca schôdza Rady Garančného fondu investícií, na ktorej by sa mali prerokovať stanovy a rokovací poriadok. Rada bude voliť svoje prezídium (štatutárny orgán fondu) a dozornú radu. HN o to informoval riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.
Zriadením fondu (vyplýva to zo zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorý platí od 1. januára) sa zvyšuje bezpečnosť investícií klientov obchodníkov s cennými papiermi. Fond bude sústreďovať peňažné príspevky obchodníkov na poskytovanie náhrad klientom skrachovaného obchodníka. Podľa generálneho riaditeľa sekcie finančného trhu MF SR Františka Palka by mal fond zvýšiť dôveru k investovaniu prostredníctvom obchodníkov.
Obchodníci veľkú radosť zo vzniku fondu nemajú, pretože to pre nich znamená dodatočné náklady. Budú do fondu povinne platiť vstupný a ročný príspevok a v prípade krachu niektorého z obchodníkov aj mimoriadny príspevok. O mimoriadnom príspevku rozhoduje Úrad pre finančný trh. Výška vstupného a ročného príspevku závisí od rozsahu služieb poskytovaných klientom. Ročné príspevky sa nevypočítajú z majetku klienta zvereného obchodníkovi, ale z ročnej sumy poplatkov, ktoré obchodník účtuje klientom za poskytovanie služieb. Vstupný príspevok obchodníka do fondu je od 5 do 70-tisíc Sk. Pre porovnanie, banky platia do Fondu ochrany vkladov vstupný príspevok vo výške 1 mil. Sk. Na začiatku činnosti prispeje do garančného fondu NBS sumou 10 mil. Sk.
Pri krachu obchodníka sa klientom vypláca náhrada do výšky 90 % z klientskeho majetku. Výšku chráneného majetku zákon obmedzuje 20-násobkom priemernej mesačnej mzdy. Táto hranica bude platiť ešte tri roky po vstupe Slovenska do Európskej únie. Potom sa maximálna náhrada zvýši na 20 tisíc eur v prepočte na slovenské koruny. Náhradu za nedostupné finančné prostriedky alebo cenné papiere nemajú tí, ktorí sú zodpovední za zlú finančnú situáciu obchodníka a tí, ktorí získali financie alebo cenné papiere trestnou činnosťou. Garančný fond sa stáva veriteľom skrachovaného obchodníka s cennými papiermi do výšky náhrad, ktoré poskytol klientom. Povinnosť zúčastniť sa na ochrane klienta a prispievať do fondu majú všetci obchodníci, ktorým úrad vydal licenciu na podnikanie.
Rada fondu ma 9 členov, z ktorých šiesti zastupujú obchodníkov s cennými papiermi. Zvyšní traja sú nominovaní Ministerstvom financií (MF) SR, Národnej banky Slovenska a Úradom pre finančný trh. Obchodníkov v rade zastupujú -- Tatiana Balážová z Československej obchodnej banky, Igor Hornák z Prvej Paroplavebnej, Richard Kolárik zo Sympatia Financie, František Kurucz z VÚB, Marcela Mitošinková z ING Bank, Roman Scherhaufer z Across Investment Services, František Palko za MF SR, Slavomír Šťastný za ÚFT a Peter Baláž za Národnú banku Slovenska. Dozorná rada aj prezídium sú trojčlenné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 18:52