25.06.2003, 00:00

Prenájom a DPH
Prenajímame nehnuteľnosti platiteľom dane. Súčasne im poskytujeme aj služby spojené s prenájmom. Na tieto služby (napr. energie, telefóny, upratovanie, strážna služba) sa uplatní DPH ako na nájomné alebo osobitne?
-- Podľa § 7 ods. 1 zákona č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov základ dane zahŕňa aj súvisiace náklady (výdavky) platiteľa, ako napr. províziu, náklady na balenie, náklady na dopravu a náklady poistenia účtované platiteľom príjemcovi plnenia alebo inej osobe, ktoré sú priamo spojené so zdaniteľným plnením a za ktoré platiteľ požaduje úhradu. Do základu dane sa nezahŕňajú náklady (výdavky) platené v mene a na účet právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sa zdaniteľné plnenie uskutočňuje (tzv. prechodné položky). Prípady tzv. refakturácie upravujú ustanovenia § 13 ods. 7 zákona o DPH. Ak platiteľ prijal službu (nie tovar, pričom tovarom je aj tepelná a elektrická energia, plyn a voda) vo svojom mene a na svoj účet od osoby podliehajúcej dani a ďalej za túto službu požaduje odplatu od inej osoby, potom platí, že túto službu prijal a sám poskytol. Zdaniteľné plnenie je uskutočnené dňom vyhotovenia dokladu, ktorým platiteľ požaduje odplatu za službu od inej osoby, alebo dňom jej úhrady, a to tým dňom, ktorý nastane skôr. Tieto ustanovenia sa nevzťahujú na prípady, ak má platiteľ prijatú službu zahrnúť do jediného základu dane podľa § 7 ods. 1 zákona o DPH. Otázku, či predmetom plnenia je jedno alebo viac zdaniteľných plnení, treba ustáliť a zadefinovať v nájomnej zmluve medzi prenajímateľom a nájomcom. Od znenia nájomnej zmluvy sa odvíja režim DPH. Ak je v nájomnej zmluve dohodnuté nájomné tak, že obsahuje aj služby, potom ide o jedno zdaniteľné plnenie -- nájomné so svojím režimom DPH. Ak je v nájomnej zmluve dohodnuté, že popri nájomnom sú predmetom plnenia aj služby, potom sa tieto riadia svojím režimom DPH. Táto vec je významná najmä vtedy, ak by jednotlivé plnenia mali rozdielne sadzby dane.

Neodpočítateľná DPH
Ako sa bude posudzovať z hľadiska zákona o daniach z príjmov daň, ktorá sa nedá odpočítať podľa novelizovaných ustanovení zákona o DPH? Bude táto neodpočítateľná DPH daňovým nákladom?
-- U registrovaného platiteľa dane z pridanej hodnoty je DPH priebežnou položkou. DPH sa účtuje v zúčtovacích vzťahoch (účet 343) a teda neovplyvňuje hospodársky výsledok (účty nákladov a výnosov) a tým ani základ dane. U osoby, ktorá nie je registrovaným platiteľom dane je DPH bežnou súčasťou ocenenia konkrétnych nákupov. V princípe platí, že DPH nie je u platiteľa dane daňovým nákladom, okrem výnimky tak, ako to ustanovuje § 25 ods. 1 písm. z) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov. DPH je daňovým nákladom v prípadoch podľa § 24 ods. 3 písm. d) citovaného zákona o daniach z príjmov. Daňovým nákladom je DPH, ktorá súvisí s nákladmi na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov, ak na jej odpočet platiteľ DPH nemá nárok alebo ak uplatňuje nárok na odpočet dane koeficientom s výnimkou DPH, ktorá sa vzťahuje na hmotný a nehmotný majetok a je súčasťou vstupnej ceny tohto majetku.

Odpočet vstupnej dane
Materská spoločnosť má prenajaté osobné autá formou operatívneho prenájmu, a tieto osobné autá ďalej prenajíma dcérskym spoločnostiam. Ako je to s odpočtom vstupnej dane?
-- Podľa ustanovenia § 20 ods. 5 zákona č. 289/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov nemôže platiteľ odpočítať daň pri kúpe alebo prenájme osobného automobilu s výnimkou prenájmu osobného automobilu na základe zmluvy o kúpe prenajatej veci (finančný lízing), keď platiteľ môže odpočítať daň len z prirážky, ktorá je súčasťou dohodnutej splátky. Materská spoločnosť si teda nemôže odpočítať daň na vstupe pri svojom prenájme, ale na výstupe je povinná DPH uplatňovať pri prenájme osobných automobilov svojim dcérskym firmám. Toto znenie zákona je pre prenájom osobných automobilov daňovo nespravodlivé. Z hľadiska materskej spoločnosti sa ekonomická ťaživosť neodpočítateľnej vstupnej DPH dá zmierniť tak, že sa zakalkuluje do ceny prenájmu. Osobný automobil je položka cielene diskriminovaná v daňových zákonoch. V dostupnom návrhu novely DPH od roku 2004 sa má znenie § 20 ods. 6 zákona o DPH upraviť tak, aby odpočet dane mali zachovaný platitelia, ktorí majú v predmete činnosti predaj alebo prenájom osobných automobilov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 16:14