StoryEditor

Knižnica

20.10.2006, 00:00
Autor:
redred

Miroslav Vaněk:
Mocní? a Bezmocní?
Prostor
Zborník desiatich štúdií nadväzuje na dvojdielnu publikáciu Vítězové? Poražení? (Politické elity a disent v období tzv. normalizace. Životopisná interview). Autori zborníka, pracovníci a spolupracovníci Ústavu pre súčasné dejiny, sa pokúšajú z rôznych hľadísk interpretovať rozsiahly materiál, ktorý bol získaný metódou orálnej histórie v podobe desiatok životopisných rozhovorov s bývalými disidentmi a komunistickými funkcionármi. Kniha je doplnená aj desiatimi interpretačnými štúdiami.

Jan Heller:
Biblický slovník sedmi jazyků
Vyšehrad
Sedemjazyčný hebrejsko-grécko-latinsko-anglicko-nemecko-maďarsko-český slovník obsahuje všetky hebrejské výrazy obsiahnuté aspoň päťkrát v Starom zákone, ktoré majú zreteľný význam a relatívne istý grécky ekvivalent. Ukázalo sa, že na pochopenie biblického posolstva je veľmi dôležité prepojenie starozákonných výrazov a väzieb s ich novozákonnými ekvivalentmi. Slovník má slúžiť pri porovnávaní jednotlivých prekladov Biblie.

Magdalena Frouzová:
Muslimské ženy v Evropě
Vyšehrad
O máločom sa dnes hovorí toľko ako o moslimoch v Európe -- spravidla však v súvislosti s témami ako je terorizmus, integrácia a problémy spolužitia. Zato o ženách moslimkách sa hovorí málo. Nová kniha prináša príbehy moslimských žien, ktoré sa narodili v Európe, ich rozličné životné štýly, názory na svet, rozličný stupeň integrácie a postoj k Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 02:30