StoryEditor

Anketa: Pracovnú disciplínu stráži vedúci

07.09.2006, 00:00

Hospodárske noviny zisťovali, ako niektoré slovenské firmy riešia problematiku fajčenia na pracovisku. Zároveň sme sa informovali, či majú zamestnanci týchto firiem, ktorí fajčia, povinnosť, podobne ako je to často v zahraničí, nadpracovať si čas strávený fajčením.

Marketingová manažérka spoločnosti Hewlett-Packard Slovakia Danica Balážová:
Na základe celofiremnej politiky sú naše pracoviská nefajčiarske, lokálne zastúpenia a pobočky však majú možnosť vytvoriť fajčiarske miestnosti v prípade, že to uznajú, vzhľadom na počet fajčiarov, za vhodné. HP Slovakia k tomu kroku, aj vzhľadom na relatívne malý počet fajčiarov, nepristúpila. Fajčiari si čas strávený pri fajčení nemusia nadrábať. Nestretli sme sa s prípadmi, keď by došlo k jeho zavedeniu jednotlivými manažérmi vzhľadom na neprimerane dlhé a časté fajčiarske prestávky. Všeobecne však platí, že je na danom vedúcom pracovníkovi, ako takéto prípady rieši vo svojom tíme.

hovorkyňa HVB Bank Slovakia Andrea Kollárová:
V našej banke je možné fajčiť výlučne mimo budovy, avšak je otázkou tolerancie jednotlivých manažérov, ako aj zodpovednosti samotných fajčiarov, ako sa k fajčeniu postavia a či ho dokážu zvládnuť tak, aby nenarušilo samotný pracovný proces.

Vedúci oddelenia bezpečnosti práce spoločnosti Continental Matador Miroslav Koncový:
Ešte v nedávnej minulosti sa mohlo u nás fajčiť len na pár vyhradených miestach. V auguste tohto roka sme našu firmu vyhlásili za nefajčiarsku. Pracujeme na tímovom princípe a jedným z podporných argumentov na tento krok boli ohlasy členov tímu nefajčiarov na túto tému. Argumentovali napríklad tým, že keď fajčiar fajčí a nie je na pracovisku, je to v poriadku, ale keby nefajčiar za ten istý čas sedel a trebárs čítal noviny alebo relaxoval iným spôsobom, je to zo strany riadiaceho klasifikované ako neplnenie si svojich pracovných povinností. Viacerí naši vedúci pracovníci už pred vyhlásením nefajčiarskej spoločnosti prestali fajčiť. Fajčenie na pracoviskách je otázkou, ktorej treba venovať veľkú pozornosť. Pozitívne hľadiská nefajčenia na pracoviskách nemajú, žiaľ, dosiaľ takú váhu, aby prelomili bariéru tolerancie tohto zlozvyku s negatívnymi dôsledkami na fajčiarov, ale aj spoločnosť u väčšiny populácie.

Riaditeľ úseku riadenia ľudských zdrojov spoločnosti Duslo Šaľa Ľubomír Tencer:
Naša spoločnosť sa zaoberá chemickou výrobou a prevádzkové podmienky nedovoľujú fajčenie na pracovisku. Pravidlá fajčenia v priestoroch spoločnosti máme stanovené interným predpisom. Po zohľadnení bezpečnostných požiadaviek máme na pracoviskách pre fajčiarov vyhradené priestory. Každý vedúci zamestnanec je povinný zabezpečiť bezproblémový chod pracoviska, bez vplyvu fajčenia pracovníkov na zníženie produktivity práce. Vedúci zamestnanci zatiaľ nevzniesli návrh na nahradenie času strateného fajčením.

Manažérka pre vzťahy s verejnosťou Pivovaru Šariš Drahomíra Mandíková:

Fajčenie v priestoroch pivovaru, ale aj na jednotlivých obchodno-distribučných centrách, nie je povolené. Všetky pracoviská majú vyhradené na tento účel miesta, je tu k dispozícii popolník, sú zastrešené, aby na ľudí nepršalo, keďže sa nachádzajú mimo budovy. V našej spoločnosti máme systém takzvaného performance manažmentu, alebo riadenie výkonu. To znamená, že každý má osobnú zodpovednosť a vie presne, čo má robiť. Ľudia si musia splniť svoje úlohy a pokiaľ strávia určitý čas pri cigarete, nikto za nich zatiaľ prácu neurobí.
Tu zohráva kľúčovú rolu práve osobná zodpovednosť každého zamestnanca.

Vedúca odboru externej a internej komunikácie Slovenskej pošty Bela Lisáková:
Na pracoviskách Slovenskej pošty je zakázané fajčiť. Fajčenie je povolené len vo vyhradených priestoroch. Porušenie tohto zákazu je porušením pracovnej disciplíny. Zamestnanci sú povinní nadpracovať si všetky prestávky v práci z dôvodu fajčenia.

HR manažérka spoločnosti Anasoft APR Andrea Čekovská:
Kolegovia, ktorí fajčia, musia tak robiť mimo priestorov spoločnosti. Musia byť dostupní na mobilnom telefóne. Pracovníci majú stanovené ciele, ktoré musia splniť. Ak ich fajčenie zdržuje, musia sami vynaložiť viac aktivity alebo stráviť viac času v práci, aby ich dosiahli. Je na zvážení vedúceho oddelenia, ak si u pracovníka všimne zníženie výkonu spôsobené fajčením, akým spôsobom to bude riešiť.

HR manažérka spoločnosti PricewaterhouseCoopers Slovensko Vanda Šinková:
Sme anglo-americká firma, preto priestory našej firmy vždy boli nefajčiarske, ako aj celá budova, v ktorej sídlime. Čas strávený fajčením nemeriame, každý pracovník je však zodpovedný za splnenie zverených úloh včas a kvalitne, prestávku pri práci môže využiť aj na fajčenie pred budovou. Tolerancia je súčasťou našej firemnej kultúry tak isto ako dôraz na výkon.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 13:59