StoryEditor

Už neveríme duchovným hodnotám

01.06.2006, 00:00

Keď trochu zjednodušene budeme tvrdiť, že globalizácia, trhový mechanizmus, konzumná orientácia, zdôrazňovanie zábavy a pohodlia sa stali modernými modlami a cieľmi života človeka 21. storočia, tak možno z toho odvodiť, že sa úmerne prestalo veriť duchovným hodnotám, pozitívnej kultúre, ideálom a etike.

Lieky proti zlu

Menej sa číta, viac sa pozerajú rôzne šou. Vychádza menej hodnotných kníh, viac sa surfuje po internete. Človek neinvestuje do sebarozvoja, investuje do sebapriberania ("Také pažravé Slovensko som ešte nezažil" -- Milan Rúfus). Ľahostajnosť a rezignácia sa stali štýlom neangažovania sa za verejné veci. Kde sú lieky proti zlu? Tri druhy liekov by bolo vhodné predpísať na rehabilitáciu dobra a renesanciu ľudskosti:

1. výchovu v rodinách a obnovu rodín -- len jeden údaj za všetky ostatné: 85 percent detí v detských domovoch tvoria deti žijúcich rodičov -- ich počet je okolo desaťtisíc!


2. výchovu v školách -- konečne by bolo načase urobiť obsahovú reformu -- kurikulárnu prestavbu školstva, aby sme neučili zbytočnosti a neneurotizovali žiakov a učiteľov, ale aby sme učili zmysluplné veci. Teda nie "interfigované morfémy", ale skôr rozprávali o tom, aký je zmysel života, prečo sme tu a čo máme robiť, aby sme boli sami sebou a užitoční pre druhých.


3. výchovu kultúrou -- alebo zrozumiteľnejšie, život v takej kultúre, ktorá podporuje dobro, etiku, múdrosť, tvorivosť, humánnosť, sebarealizáciu človeka. Z kultúry alebo presnejšie pseudokultúry na človeka a jeho dehumanizáciu pôsobia najviac kultúra médií (mediokracia), politická kultúra (kleptokracia a superbyrokracia) a kultúra pseudozábavy.

Žuvačka pre oči

Pseudozábava ako nenáročná činnosť zabíjania času a dvíhania adrenalínu predstavuje vlastne vyzliekanie sa z kultúry. Prirátajme k tomu: kultúru falošného podnikania, kultúru zlého a drahého bývania, kultúru cestovania, kultúru životného prostredia -- počarbaného, toxického a zasmeteného, kultúru závistlivých, konfliktných medziľudských vzťahov...
Celkom chýba morálna autorita, absentuje aj umelecká autorita, medzinárodné vedecké autority si nikto nevšíma, sú na okraji pozornosti spoločnosti, zatiaľ čo stupídne hviezdy šoubiznisu pozná každý, pre koho je televízia žuvačkou pre oči...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 18:45