StoryEditor

Centrálna banka znížila úrokové sadzby

28.02.2005, 23:00
Centrálna banka znížila úrokové sadzby, lepšia ako očakávaná inflácia a posilňovanie koruny umožnili uvoľnenie menovej politiky

Banková rada Národnej banky Slovenska včera podľa očakávania znížila úrokové sadzby. Základná dvojtýždňová repo sadzba je so splatnosťou od dnešného dňa na troch percentách. Zároveň centrálna banka pristúpila k zúženiu rozpätia jednodňových úrokových sadzieb z troch na dve percentá. Jednodňová depozitná sadzba sa nachádza na úrovni dvoch percent (sadzba, za ktorú môžu komerčné banky uložiť voľné prostriedky do centrálnej banky na jeden deň) a jednodňová refinančná sadzba, teda sadzba, za akú si banky môžu požičať v prípade potreby peniaze od NBS na jeden deň, je 4-percentná.
Dôvody zníženia
Pod rozhodnutie o znížení sadzieb sa podľa guvernéra NBS Ivana Šramka podpísala lepšia ako očakávaná januárová inflácia, ale aj vývoj na devízovom trhu. Slovenská koruna sa od začiatku roka posilnila oproti euru o viac ako 2,3 percenta, čo nie je podľa centrálnej banky v súlade s makroekonomickým vývojom. "Nadmerné zhodnocovanie slovenskej koruny by mohlo spôsobiť prílišné a neodôvodnené zníženie inflácie, ktoré by bolo dosiahnuté na úkor rastu ekonomiky," povedal Ivan Šramko. Najnovšie informácie o makroekonomickom vývoji nepredstavujú podľa neho dodatočný impulz na také dynamické zhodnocovanie kurzu. Podľa viceguvernérky Eleny Kohútikovej zníženie sadzieb umožnila aj neexistencia znakov prehrievania ekonomiky.
Vývoj koruny sa NBS nepáči
Situáciu na devízovom trhu považuje Banková rada NBS za neuspokojivú. Príliš rýchle posilňovanie kurzu by znamenalo riziko pre pokračovanie tak reálnej, ako aj nominálnej konvergencie slovenskej ekonomiky. "Prestrelenie by predstavovalo riziko v podobe nastolenia rovnováhy v budúcom období vo forme znehodnotenia slovenskej koruny s neželanými dopadmi na cenový vývoj a ekonomickú stabilitu. Preto je NBS, v súlade so svojou stratégiou, pripravená operatívne použiť dostupné nástroje na zvrátenie neželaného vývoja v kurzovej oblasti," uviedol Šramko. Aj napriek zníženiu sadzieb koruna reagovala ďalším posilnením, trh totiž pokles sadzieb očakával.
Kritika NBS
Stav a výhľad ekonomiky podľa Pavla Ondrisku z ING Bank nedávali dôvod na pokles úrokových sadzieb. "Príčinou bol neudržateľný stav na peňažnom trhu. Januárový pokles tempa inflácie by nemal byť braný za argument umožňujúci pokles kľúčových sadzieb, pretože bol už očakávaný, nešlo o nový fakt. A navyše, ide o minulosť a centrálna banka sa musí pozerať do budúcnosti," vyčíta centrálnej banke argumentáciu Ondriska. Pokles sadzieb by však podľa neho mal byť dodatočným impulzom pre vládu, aby sa snažila o sprísnenie fiškálnej politiky, a teda o výraznejší pokles deficitu rozpočtu celej verejnej správy oproti súčasným plánom. Úroky by mali klesať aj naďalej. "Predpokladáme, že v strednodobom horizonte budú úrokové sadzby i naďalej klesať a konvergovať tak k úrovni úrokových sadzieb v krajinách eurozóny. Nemožno však vylúčiť ani krátkodobé zníženie úrokových sadzieb pod úroveň úrokových sadzieb ECB v prípade ďalšieho dynamického zhodnocovania kurzu koruny," dodal analytik Ľudovej banky Mário Blaščák.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 21:14