StoryEditor

Deväťsil lekársky pomáha proti sennej nádche

06.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Švajčiarski vedci objavili v liečivej rastline deväťsil lekársky tie isté účinné látky proti sennej nádche, ktoré sú už desiatky rokov súčasťou chemicky pripravovaných antihistaminík. Rastlinný extrakt má oproti liekom tú výhodu, že človek po ňom nie je unavený a nechce sa mu spať, informoval British Medical Journal.
Vedci dali jednej skupine 125 alergikov antihistaminikum Cetrizine, druhá dostala výťažok z deväťsilu. Asi po dvoch týždňoch sa v obidvoch skupinách prejavili tie isté účinky. Aj keď Cetrizine nemá sedatívny účinok, pacienti, ktorí ho užili, sa cítili viac unavení ako tí, ktorí dostali rastlinný extrakt.
Popredný britský otorinolaryngológ John de Carpentier z Royal Preston Hospital konštatoval, že nový poznatok je prínosom, pretože mnohým pacientom neprinášajú existujúce lieky zlepšenie. Zároveň však varoval pred užívaním bylinkových prípravkov ešte pred ich dôkladným klinickým testovaním.
Deväťsil lekársky (Petasites hybridus) sa používa v Európe a Ázii už stáročia ako liečivá rastlina. V stredoveku sa extrakty používali proti horúčke a moru. V 17. storočí sa užívali proti kašľu, astme a poraneniam kože. Deväťsil sa uplatňuje aj pri ochoreniach žalúdočno-črevného traktu a močového mechúra. Rastlina rastie hojne na brehoch riek a potokov, vo vlhkých lesoch na tienistých miestach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 08:49