StoryEditor

Po nákupnej nálade si polepšili dlhopisové fondy

15.06.2005, 00:00
Slovenské štátne dlhopisy začiatkom obchodného týždňa zažili výrazný rast. Ku koncu týždňa síce nákupná horúčka pomaly ochladla, ale nízka ponuka na trhu a býčia nálada v celom regióne naďalej tlačila ceny do plusu. Fondy investujúce do amerických cenných papierov boli podporené oslabením koruny oproti doláru.
Slovenské štátne dlhopisy začiatkom obchodného týždňa zažili výrazný rast. Ku koncu týždňa síce nákupná horúčka pomaly ochladla, ale nízka ponuka na trhu a býčia nálada v celom regióne naďalej tlačila ceny do plusu. "Korunové dlhopisové fondy získali na týždennej báze necelých 0,2 percenta," skonštatovala analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Minulý týždeň sa tento typ fondov zhodnotil len niečo málo nad nulou.
Situácia na peňažnom trhu bola oveľa pokojnejšia. "V uplynulom týždni výnosy peňažného trhu nezaznamenali výrazné pohyby," povedal portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martina Gregora. Opätovne došlo k vyrovnávaniu výnosovej krivky peňažného trhu so zanedbateľnými pohybmi. Celá úroveň krivky sa približuje úrovni dvojtýždennej repo sadzby s výnimkou 6-mesačných a ročných splatností. Tie totiž vyjadrujú očakávania mierneho znižovania sadzieb.
"Nielen slovenský akciový trh zaostával za zvyškom regiónu, ale ani koruna sa nepripojila k rastu ostatných stredoeurópskych mien," podotkla Antoničová. Počas uplynulého týždňa sa obchodovala v úzkom pásme 38,50 - 38,70 koruny za euro, hoci makroekonomické správy hovorili v jej prospech. Nezamestnanosť sa nachádza blízko deväťročných miním a uspokojivý je aj 7,2-percentný rast reálnych miezd. Najdôležitejší je však 5,1-percentný medziročný rast HDP za prvý štvrťrok, pričom silný ekonomický vývoj sa očakáva aj v blízkej budúcnosti.

Akciové fondy
Americké akciové trhy si v minulom týždni pripísali mierne zisky. Index S & P 500 vzrástol o 0,17 percenta a uzatváral pri hodnote 1 198,11 bodu. Širší Dow Jones Industrial Average si polepšil o 0,5 percenta na hodnotu 10 512,6 bodu. "Tento rast bol podporený črtajúcou sa dohodou s automobilovým odborovým zväzom o možnom znižovaní nákladov v podniku General Motors," komentoval portfóliový manažér Roman Guderna Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. Najsilnejší, 2,2-percentný týždenný rast, si pripísali akcie energetických spoločností a už tretí týždeň v poradí sa stali najúspešnejším odvetvím. Fondy amerických akcií boli opäť podporené oslabením koruny oproti doláru a z týždenného hľadiska sa zhodnotili o 1,8 percenta. Z akciových odvetví sa pod tlakom ocitol najmä polovodičový a počítačový sektor. Technologický index Nasdaq sa oslabil o 0,41 percenta na hodnotu 2 063 bodov. Týždeň sa niesol v očakávaní štvrtkového prejavu predsedu Federálneho systému rezerv Alana Greenspana. Samotný prejav však nebol pre trhy prekvapením, Greenspan uviedol, že americké hospodárstvo sa pomaly stavia na nohy a rast inflácie je v tejto chvíli primeraný. Počet nezamestnaných sa v USA na týždennej báze znížil a obchodný deficit krajiny sa rozšíril v menšej miere, než ekonómovia predpokladali.
Už štvrtý rastový týždeň majú za sebou európske akciové burzy, ktoré do výhodnejšej pozície oproti americkým trhom stavajú naďalej nízke úrokové sadzby. Nemecký index DAX vytvoril nové trojročné maximum a na konte tak má už 7,8-percentné tohtoročné zhodnotenie. Ako povedala Antoničová, vysokej popularite sa tešili trhy strednej Európy s výnimkou slovenského trhu. Český trh naštartovali zlepšené odporúčania na jednotlivé kvalitné tituly. Spolu s maďarským a poľským trhom sa opäť stal atraktívnym aj pre zahraničných investorov, čo sa odrazilo na 2,2- až 3,2-percentnom raste hlavných stredoeurópskych indexov. Akciové fondy tohto regiónu sa svojím 1,9-percentným posilnením stali najúspešnejšou skupinou fondov, západoeurópske akciové fondy vzrástli o 0,6 %.
Dolár sa začiatkom týždňa oslaboval oproti euru najmä vďaka nervozite pred štvrtkovým prejavom šéfa americkej centrálnej banky, ako aj pred piatkovým zverejnením deficitu zahraničného obchodu. Americká mena sa začiatkom týždňa otvárala okolo úrovne 1,2260 dolára za euro. "Obavy, že Fed by mohol pozastaviť zvyšovanie úrokových sadzieb, boli silné, čo sa odzrkadlilo aj v oslabení nad úroveň 1,23 dolára za euro," uviedol Guderna.

Dlhopisové fondy
Americké dlhopisy minulý týždeň ukončili svoj dvojtýždňový rast. "Zatlačili tak výnosy desaťročného ukazovateľa naspäť nad úroveň štyroch percent," povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management Jaroslav Kardoš. Stalo sa tak po vyhláseniach Greenspana o pretrvávajúcich "pevných základoch" americkej ekonomiky a udržiavania inflácie pod kontrolou. Takýto názor bol v kontraste s dovtedy prevládajúcimi negatívnymi názormi investorov. Jeho minulotýždňový prejav si trh interpretoval ako nezmenený zámer Fedu pokračovať v postupnom zvyšovaní kľúčových úrokových sadzieb v USA. Tie sa v súčasnosti nachádzajú na troch percentách, pričom je možné očakávať ich zvyšovanie aspoň na dvoch nadchádzajúcich stretnutiach Fedu, a to minimálne o ďalších 50 bázických bodov. Výnos 10-ročných vládnych dlhopisov vzrástol za celý týždeň len mierne, z 3,96 percenta pred týždňom na 4,04 percenta najmä po piatkovom výpredaji. Výnos dvojročných splatností, navyše citlivých na vývoj kľúčových úrokových mier, vzrástol za týždeň o 13 bázických bodov na úroveň 3,70 percenta. Zároveň zverejnené číslo deficitu obchodnej bilancie USA za máj sa rozšírilo na 57 miliárd USD z predchádzajúcich 53,6 mld., čo bolo menej ako očakával trh. Aukcie štátnych dlhopisov zaznamenali slušný dopyt zo strany zahraničných centrálnych bánk. "Tieto posledné zverejnené dáta podporili názory, že predchádzajúce slabé čísla ohľadne americkej ekonomiky v skutočnosti neboli predzvesťou jej začínajúceho spomaľovania," upozornil Kardoš. Stále však existuje množstvo činiteľov pôsobiacich proti možnému nárastu vo výnosoch. Jedným z nich je aj minulotýždňové zníženie odhadu hospodárskeho rastu v eurozóne na 1,4 percenta zo strany Európskej centrálnej banky. OECD predpokladá rast americkej ekonomiky tento rok o 3,6 percenta. Väčšina ekonómov v súčasnosti vidí dlhopisový trh značne nadhodnotený. Očakáva pokračujúci nárast vo výnosoch v nadchádzajúcich týždňoch, pričom výnos na desaťročných splatnostiach by mohol dosiahnuť úrovne okolo 4,2 percenta.

Priemerné zhodnotenie skupín fondov (v SKK, k 10. 6. 2005)
Korunové peňažné fondy

0,04 %

Peňažné fondy v cudzej mene

1,04 %

Korunové dlhopisové fondy

0,15 %

Euro dlhopisové fondy

0,19 %

Dolárové dlhopisové fondy

1,32 %

Dlhopisové – stredná a východná Európa

0,28 %

Euro akciové fondy

0,63 %

Americké akciové fondy

1,8 %

Globálne akciové fondy

0,71 %

Technologické akciové fondy

0,84 %

Akciové – stredná a východná Európa

1,86 %

Zmiešané fondy

0,32 %

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 13:43