StoryEditor

Príspevok na dôchodkové sporenie

28.04.2005, 00:00
Zvyšuje príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové poistenie (podľa nového sporenia) zamestnancovi jeho mesačný základ dane?

Zvyšuje príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové poistenie (podľa nového sporenia) zamestnancovi jeho mesačný základ dane? Treba tento príspevok zamestnávateľa zamestnancovi zdaniť? Ak áno, prosíme číslo paragrafu v zákone č. 595/2003 Z. z., kde to môžeme nájsť. Je to asi bežná vec, len my s tým začíname až teraz.
-- Keďže príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie nie je uvedený medzi príjmami od dane oslobodenými (§ 5 ods. 7 a § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov), automaticky ide o zdaniteľný príjem zo závislej činnosti. Vychádzame potom z § 5 ods. 2 cit. zákona. V zákone nemožno uviesť všetky príjmy, ktoré sa majú zdaniť. Sú uvedené len všeobecne (napr. ako príjmy z pracovnoprávneho vzťahu atď.). Z nich sú potom vylúčené tie, ktoré sú taxatívne uvedené ako príjmy, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov (§ 3 ods. 2 a § 5 ods. 5 a 6 cit. zákona) a ktoré sú od dane oslobodené.
Pripomíname, že od tohto roku príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré si zamestnanec platí sám, už nie sú položkou znižujúcou jeho čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti (mesačne najviac do 2 % hrubých príjmov a najviac 2 000 Sk, resp. ročne najviac 24 000 Sk). Platené príspevky podľa zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov, spolu s tzv. účelovým sporením, sa zohľadnia na daňovej povinnosti všetkých fyzických osôb až po skončení roka formou novej nezdaniteľnej sumy základu dane (najviac v úhrne do výšky 12 000 Sk).
Pokiaľ ide o platenie poistného do Sociálnej poisťovne, treba v tejto súvislosti pamätať na § 138 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, podľa ktorého sa do vymeriavacieho základu zamestnanca nezahŕňajú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca podľa cit. zákona č. 650/2004 Z. z., do výšky 3 % hrubých ročných príjmov zamestnanca. Toto ustanovenie je dosť ťažko realizovateľné v praxi, keď sa poistné platí priebežne a v čase výplaty príjmu. Okrem toho pojem príjem predstavuje nielen príjem zdaniteľný, ale aj príjem, ktorý je od dane oslobodený.
Na záver poznámku: nemýľme si, alebo nestotožňujme príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie s príspevkami na starobné dôchodkové sporenie, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca podľa zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Tieto príspevky sú podľa § 5 ods. 7 písm. e) zákona č. 595/2003 Z. z. príjmom od dane oslobodeným.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 14:26