StoryEditor

Lepšie vyhliadky americkej ekonomiky

13.03.2005, 23:00
Prieskum Fedu tiež ukázal, že maloobchodné ceny sa udržali na nezmenenej úrovni, prípadne mierne narástli. Niektoré spoločnosti, ovplyvnené vysokými cenami palív, ocele a ďalších surovín, boli náchylnejšie prenášať tieto zvýšené náklady na spotrebiteľa, konštatuje prieskum nazývaný aj Béžová kniha.

Americká ekonomika pokračuje v prijateľnom raste, zlepšuje sa zamestnanosť, maloobchodný predaj aj priemyselná produkcia. Vyplýva to z prieskumu podnikateľských podmienok vykonaného Federal Reserve - americkou centrálnou bankou. Zároveň boli na konci minulého týždňa zverejnené údaje o zahraničnom obchode a rozpočtovom hospodárení. Rozpočtový deficit za mesiac február prekonal všetky očakávania analytikov na Wall Street a deficit zahraničného obchodu dosiahol druhú najvyššiu úroveň v americkej histórii.
Prieskum Fedu tiež ukázal, že maloobchodné ceny sa udržali na nezmenenej úrovni, prípadne mierne narástli. Niektoré spoločnosti, ovplyvnené vysokými cenami palív, ocele a ďalších surovín, boli náchylnejšie prenášať tieto zvýšené náklady na spotrebiteľa, konštatuje prieskum nazývaný aj Béžová kniha. Tieto indikátory inflácie, zamestnanosti a ďalších ekonomických podmienok budú diskutované na zasadnutí Fedu 22. marca. Všetko nasvedčuje tomu, že vedenie Fedu na ňom pristúpi na ďalšie zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby. Od júna 2004 tak urobil už šesťkrát. Jej aktuálna hodnota je 2,50 percenta, keď sa čoraz viac oslabujú obavy o ekonomickú expanziu najväčšej ekonomiky sveta. "Správa Fedu je receptom pre vedenie na zvyšovanie úrokov," uviedol Steve Stanley, hlavný ekonóm RBS Greenwich Capital. Podľa neho sa najlepšie v ostatných mesiacoch vyvíjali vyhliadky trhu práce.
Oveľa menej pozitívny obrázok poskytujú údaje o vývoji amerického rozpočtu a zahraničného obchodu. Rozpočtový schodok dosiahol za február rekordných 113,94 miliardy dolárov, aktuálny fiškálny deficit tak narástol na 223,42 miliardy. V porovnaní s minulým rokom je však stále o 5 miliárd nižší. Fiškálny rok sa v USA začína v októbri. Vysoký rozpočtový deficit označil za riziko pre ekonomiku aj prezident Fedu Alan Greenspan. Problémom je najmä to, že od roku 2008 začne odchádzať do dôchodku tzv. baby boom generácia, čím budú narastať výdavky. "Naše fiškálne vyhliadky považujem za významnú prekážku pre dlhodobú stabilitu," uviedol Greenspan. Greenspan už dlhší čas vyzýva Kongres a Biely dom, aby dali verejné financie do poriadku.
Americký obchod dosiahol v januári schodok 58,4 miliardy dolárov, keď rástol najmä dopyt po zahraničných spotrebiteľských produktoch a automobiloch, zvýšila sa aj negatívna bilancia s Čínou. Deficit zahraničného obchodu láme rekordy už tretí rok za sebou, v roku 2004 dosiahol 617,7 miliardy dolárov a analytici očakávajú podobný vývoj aj v tomto roku. Greenspan vyjadril nádej, že pokračujúce oslabovanie amerického dolára pomôže zlepšiť negatívnu obchodnú bilanciu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 16:17