StoryEditor

Gemer stráca dych a mladých ľudí

12.07.2006, 00:00
Za posledné roky odišlo z okresov Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca za prácou do zahraničia, ale i natrvalo, od dvoch do štyroch tisíc ľudí. Núti ich na to zlá ekonomická situácia, minimum nových pracovných príležitostí a zaostávanie regiónu.

Za posledné roky odišlo z okresov Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca za prácou do zahraničia, ale i natrvalo, od dvoch do štyroch tisíc ľudí. Núti ich na to zlá ekonomická situácia, minimum nových pracovných príležitostí a zaostávanie regiónu. Potvrdzujú to odhady úradov práce a štatistiky evidencie obyvateľstva. Dôvodom nie je politika, ale nedostatok práce a nízke platy.
Nezamestnanosť v regióne sa dlhodobo pohybuje od 25 do 30 percent, rozvoj stagnuje a investori sa mu vyhýbajú. Odchádzajú absolventi stredných i vysokých škôl, remeselníci, stavební robotníci, učitelia i zdravotníci. Najčastejšie do susedného Maďarska, Česka, na Britské ostrovy, do Nemecka, Škandinávie, ale i zámoria. Len v okrese Rimavská Sobota klesol podľa tamojšieho úradu práce od vlaňajška počet ekonomicky aktívnych osôb o tisícku.

Záchrana za hranicou
Tí, čo sú bez šance zamestnať sa, berú i denné dochádzanie do blízkeho severného Maďarska. V Putnoku či Salgótarjáne pracujú na stavbách, vo výrobe i v nemocniciach. Zamestnávateľ im spravidla hradí dopravu a stravu, pričom zarobia viac, ako by dostali za rovnakú prácu doma, konštatuje tornaľský primátor Ladislav Dubovský. Kvôli peniazom opustilo rimavskosobotskú nemocnicu za posledný rok asi dvadsať lekárov a päťdesiat zdravotných sestier. Nemocnica zaviedla viaceré úsporné opatrenia, znížila platy, a tak lekári odišli do iných slovenských nemocníc alebo do zahraničia. Podobne i zdravotné sestry, z ktorých viaceré sa rozhodli živiť ako opatrovateľky, povedal miestny poslanec Dušan Rybár.

Za investorom do Rumunska
Zúfalý nedostatok pracovných miest dokumentuje aj prípad nemeckej firmy Dräxlmaier. Asi polovica z vyše tridsiatky zaškolených ľudí sa rozhodla odísť za investorom, ktorý na poslednú chvíľu presunul plánovanú investíciu z Rimavskej Soboty do Rumunska. Ide väčšinou o stredný manažment, ktorý chce pre firmu aj napriek veľkej vzdialenosti pracovať, vysvetlil Alexander Pataki, riaditeľ miestneho úradu práce.

Nebude mať kto robiť
Odborníci upozorňujú, že takéto vyľudňovanie môže mať nepríjemné následky. Ak sa aj nájde investor, nebude mať kto preňho pracovať. Takmer polovica nezamestnaných má len základné vzdelanie. Prevažne sú to Rómovia, mnohí z nich nepracujú viac ako desať rokov, pričom nie sú výnimkou viacgeneračné rodiny bez zamestnania. "Takmer každý tretí z mojich známych robí vonku. Idú aj na pár týždňov, tí šťastnejší na dlhšie," hovorí dlhodobo nezamestnaná stavebná inžinierka z Rožňavy. Paleta príbehov produktívnych mladých ľudí z Gemera, ktorí odišli za lepším, je pestrá. Veterinár, ktorý sa úspešne uchytil vo svojej profesii vo Fínsku, technik žijúci šesť rokov v kanadskom Vancouveri či zručný remeselník pretĺkajúci sa rok v Írsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 23:14