StoryEditor

Nové rafinérie by stabilizovali trh

15.06.2005, 00:00
Rozhodnutie organizácie OPEC zvýšiť kvóty bude mať len symbolický charakter, krajiny dovážajúce ropu by mali budovať viac rafinérii, čím by odstránili jej nedostatok na trhu, ktorý zvyšuje svetové ceny čierneho zlata.

Krajiny dovážajúce ropu by mali budovať viac rafinérii, čím by odstránili jej nedostatok na trhu, ktorý zvyšuje svetové ceny čierneho zlata. "Ponuka ropy je tu, zásoby sa budujú, tak stavajte," zdôraznil podľa agentúry AFP ropný minister Saudskej Arábie Ali al-Naimí deň pred pravidelným zasadnutím Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Na dnešnom zasadnutí OPEC-u kartel pravdepodobne zvýši svoju oficiálnu dennú kvótu o 500-tisíc barelov denne (b/d), čím sa celkový oficiálny výstup zvýši na 28 miliónov b/d. Viacerí analytici sa však zhodujú, že tento krok bude mať nanajvýš symbolický charakter, keďže OPEC, zabezpečujúci asi 40 percent svetovej ťažby ropy, dnes reálne ťaží okolo 30 miliónov b/d. Zvýšenie oficiálnej kvóty môže teda iba čiastočne upokojiť svetové ceny ropy, ktoré počas letnej motoristickej sezóny výrazne sťažujú život motoristom a oslabujú rast globálnej ekonomiky. Neschopnosť OPEC-u zastaviť rast cien strategickej suroviny potvrdil aj saudskoarabský minister Naimí. "Reálne dodávky nevzrastú napriek plánu zvýšiť oficiálne limity," uviedol.

Nedostatok rafinérií
"Svetová ekonomika by sa vyvíjala podstatne pokojnejšie, ak by boli ceny ropy pod 50 dolárov za barel. Snažili sme sa to dosiahnuť," pokračoval Naimí. Saudská Arábia, najväčší svetový producent ropy, je pripravená zvýšiť vlastnú produkciu na 9,5 b/d. Všetky krajiny OPEC-u pritom dnes s výnimkou Saudskej Arábie ťažia na doraz. "Ťažbu by sme v prípade potreby mohli zvýšiť na 11 miliónov b/d," povedal ďalej Naimí. To však podľa neho nie je problém. Saudskoarabská ťažká ropa s vysokým obsahom síry vyžaduje moderné rafinérske technológie, ktoré by spĺňali požiadavky na ochranu životného prostredia. Nedostatok takéhoto typu rafinérií prináša tlak na svetové dodávky ropných produktov, ako sú motorová nafta, vykurovací olej a letecké palivo.
S Naimím súhlasí aj Marcel Haniš z Fimex Capital. "Na svete je nedostatok kapacít na spracovanie surovej ropy. Za ostatných 20 rokov nesmerovali takmer žiadne investície do budovania nových rafinérií," uviedol Haniš. Pripísať by sa to podľa neho dalo nízkym cenám, ktoré boli v minulosti výrazne nižšie ako dnes, a tak sa javili ako málo rentabilné. "Musíme presvedčiť USA a ostatné krajiny, aby začali budovať nové rafinérie. Už teraz je neskoro," pokračoval Naimí.

Aj OPEC si želá lacnejšiu ropu
OPEC-u by tiež vyhovovali nižšie ceny ropy, pretože tie tiež môžu mať vplyv na dopyt po palivách a môžu motivovať spotrebiteľské krajiny investovať do alternatívnych palív.
Pre vývoj cien na najbližšie obdobie bude dnešok kľúčový. Okrem zasadnutia OPEC-u je na programe aj zverejnenie stavu zásob ropy a benzínu v USA, ktoré je počas letnej sezóny najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim ceny ropy. Ropa Brent na burze v Londýne dosiahla včera pred zverejnením týchto údajov úroveň 52,68 USD/barel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 00:00