StoryEditor

Začína sa boj o newyorskú burzu

28.04.2005, 00:00

Týždeň po oznámení dohody o zlúčení Newyorskej akciovej burzy so spoločnosťou Archipelago Holdings sa k slovu dostávajú odporcovia tohto kroku. Bývalý bankár John Mack začal koordinovať potenciálnu konkurenčnú ponuku a požiadal riaditeľa burzy Johna Thaina o viac informácií k fúzii.
Nezisková spoločnosť New York Stock Exchange (NYSE), ktorá prevádzkuje burzu sa má totiž po zlúčení s Archipelago Holdings zmeniť na novú holdingovú spoločnosť NYSE Group. Stane sa tak bežnou komerčnou spoločnosťou. Proti tomuto návrhu sa postavil Mack spolu s bývalým riaditeľom burzy Kennethom Langonem. Obaja sú na čele snahy získať podporu niektorých investičných spoločností. Langone trvá na tom, že mu záleží na nezávislom hodnotení fúzie. Ale ako informovala agentúra Reuters, trh špekuluje o jeho protiponuke. Tieto aktivity získali pozitívny ohlas medzi tými, čo nevidia fúziu až tak pozitívne. Začiatkom tohto týždňa sa obaja stretli s firmami pôsobiacimi na Wall Street. Podľa nich, tieto spoločnosti chcú viac informácií o dohode s Archipelagom, ktorý prevádzkuje elektronické obchodovanie. "Včera som rozprával s Johnom Thainom a požiadal ho, či by sa s nami nestretol a nepovedal viac. Súhlasil," povedal vo svojom vyhlásení Mack. Hovorca burzy nemohol okamžite pre agentúru Reuters potvrdiť, či Thain akceptoval začatie rozhovorov. Avšak možné stretnutie by naznačovalo, že súčasný riaditeľ burzy sa snaží urovnať nezhody medzi investormi.
Emócie zdvihol aj iný faktor, a to Goldman Sachs. Niekoľko špičkových manažérov z Wall Street je na túto spoločnosť nahnevaných z početných rolí, ktoré hrá v tejto fúzii. Okrem toho, že je bývalým zamestnávateľom Thaina, radí v tomto procese obom stranám. Niektorí analytici to odobrujú množstvom skúseností, ktoré má Goldman Sachs. Iní zase poukazujú na možný konflikt záujmov.
Obe strany konfliktu však môžu stratiť dôležitého spojenca -- obchodníkov na parkete burzy. Niektorí z nich v neoficiálnych rozhovoroch naznačili, že sa boja o stratu zamestnania v oboch prípadoch. Špecializované firmy a jednotlivci sú závislí od obchodovania na parkete, a nie cez elektronický systém. Práve špecialisti sú chrbtovou kosťou pre systém obchodovania na NYSE. Kupujú a predávajú cenné papiere v špecifických situáciách, aby tak predišli veľkým cenovým výkyvom. Ak nie je na trhu dosť vysoký dopyt alebo po konkrétnej akcii alebo ponuka, tak doň vstupujú. Keď záujem stúpne, tak ich musia dať k dispozícii. Preto sa viacerí pre agentúru Reuters vyjadrili, že možno vytvoria tretí blok na obhajobu svojich záujmov. Medzi členmi burzy sú okrem mamutích bánk aj menšie spoločnosti. Takisto aj individuálni investori, špekulanti, spolu s jednotlivcami, ktorí žijú z prenájmu svojho členstva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 06:07