StoryEditor

Zmeny novely zákona o dani z príjmov pre právnické osoby

15.03.2005, 23:00

Dokončenie z pondelka 14. marca

Zmeny v časti Základ dane
1. Zabezpečovacie prevody cenných papierov (§ 17 ods. .3 písm. i)
Zabezpečovacie prevody cenných papierov, kedy sa zabezpečenie záväzku vykoná prevodom cenného papiera, ktorý je znova spätne odkúpený po jeho splnení, nie sú považované za predaj cenného papiera, t. j. pri takom predaji nie je uznaná obstarávacia cena za daňový výdavok a zároveň príjem nie je zahrnovaný do základu dane. Ide o spresnenie znenia zákona, a previazanosť na účtovníctvo.

2. Opravy chýb v účtovníctve (§ 17 ods. 15)
Podľa § 4 opatrenia MF SR č. 23359/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania pre banky a ďalšie finančné inštitúcie, opravy chýb minulých účtovných období účtov nákladov a výnosov, ktoré majú taký podstatný vplyv na účtovnú závierku jedného alebo viacerých účtovných období, že by nepodávali verný a pravdivý obraz o predmete účtovníctva účtovnej jednotky, sú účtované na účet nerozdeleného zisku alebo neuhradenej straty (len menej závažné odchýlky sú účtované na účet výnosov alebo nákladov).
Vzhľadom na uvedené účtovanie, sú tieto úpravy súčasťou základu dane. Obdobná úprava je už v platnosti aj pri účtovaní pri účtovní oprav v účtovníctve podnikateľov (opatrenie MF SR č.10069/2004-74). Opravy sa zahnú do základu dane v tom zdaňovacom období, kedy k oprave došlo v účtovníctve, avšak ak došlo napr. nedôslednosti spôsobenou e účtovnou jednotkou, môže byť vyžadovane vykonanie opravy na základe dodatočného daňového priznania.

3. Precenenie cenných papierov, derivátov a kurzové rozdiely (§ 17 ods. 17)
(V súlade s § 52 ods. 39 sa uvedené zmeny použijú už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 t. j. aj na zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2004)
Zámerom zmien v § 17 ods. 17 je priblíženia vyčíslenia základu dane účtovnému systému t. j. zjednodušenie výpočtu základu dane.

-- cenné papiere a deriváty
V odseku 17 mení spôsob zahrnovania rozdielov z precenenia cenných papierov a derivátov tak, aby nevznikali rozdiely medzi účtovníctvom a základom dane resp. na daňové účely sa uznáva systém výsledkového účtovania precenenia vyplývajúci z účtovníctva.

-- kurzové rozdiely
Zjednocuje sa vykazovanie základu dane, so spôsobom výsledkového účtovania kurzových rozdielov v účtovníctve. Novela zákona však naďalej, na základe rozhodnutia daňovníka, ponecháva možnosť odchylného spôsobu vykazovania základu dane a to len pri kurzových rozdieloch z pohľadávok a záväzkov. Odchýlka od účtovníctva je však možné len na základe doručeného oznámenia o tomto osobitnom spôsobe zahrňovania kurzových rozdielov do základu dane, správcovi dane. Ak sa daňovník rozhodne pre odchýlku od účtovníctva, zaúčtovaný nerealizovaný kurzový rozdiel zaúčtovaný v nákladoch a vo výnosoch, ktorý nebol zahrnutý do základu dane, zahrnie do základu dane v tom zdaňovacom období, v ktorom dôjde k inkasu pohľadávky alebo platbe záväzku.
***
Ak sa daňovník rozhodne ukončiť osobitný spôsob zahrňovania kurzových rozdielov do základu dane, nezahrnuté kurzové rozdiely vnikajúce v účtovníctve ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu, zahrnie do základu dane v tom zdaňovacom období, v ktorom doručí oznámenie správcovi dane o ukončení osobitného spôsobu zahrňovania kurzových rozdielov.
***
Podľa § 52 sa ods. 39 sa ustanovenie § 17 ods. 17 v znení účinnom po 31. decembri 2004 použijú už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 (t .j. aj za zdaňovacie obdobie roku 2004). Ak sa daňovník rozhodne nezahrnúť kurzové rozdiely do základu dane už počnúc zdaňovacím obdobím roku 2004, oznámenie o nezahrnovaní kurzových rozdielov do základu dane doručí v lehote na podanie daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie t. j. do 31. 3. 2005.
***
Osobitne sú riešené kurzové rozdiely vykázané v roku 2003 (prvé precenenie). Kurzové rozdiely a rovnako aj rozdiely z precenenia cenných papierov a derivátov nezhrnuté do základu sa zahrnú do základu dane zvýhodneným spôsobom -- do 31. decembra 2007, a to počnúc zdaňovacím obdobím, za ktoré je po 31. decembri 2004 podávané daňové priznanie (t. j. už aj za zdaňovacie obdobie roku 2004).

4. Goodwil a záporný goodwill (§ 17 ods. 18)
(V súlade s § 52 ods. .40 sa uvedená zmena použije už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 t. j. aj na zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2004)
Do základu dane sa nezahrňuje goodwil a záporný goodwill, odpisovaný do nákladov resp. pri zápornom goodwile znižujúci náklady, počas obdobia 5 rokov ako nehmotný majetok. Pojem a vyčíslenie výšky goodwilu a badwilu vyplýva len z platných postupov účtovania. Goodwil je v súlade s § 37 ods. 11 postupov účtovania kladný rozdiel medzi obstarávacou cenou a podielom obstarávateľa na reálnej hodnote obstaraného identifikovateľného majetku a záväzkov v deň obstarania resp. badwil je záporný rozdiel. V súlade s § 37 ods. 10 až 13 postupov účtovania pre podnikateľov a o tomto rozdiele účtuje pri:
-- kúpe, výmene alebo vklade podniku alebo jeho časti,
-- rozdelení,
-- splynutí.

5. Oceňovacie rozdiely z kapitálových účastí (§ 17 ods. 19)
(V súlade s § 52 ods. 40 sa uvedená zmena použije už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 t. j. aj na zdaňovanie obdobie kalendárneho roka 2004)
Oceňovacie rozdiely z kapitálových účastín účtované do výnosov alebo nákladov pri vyradení finančnej investície spojenej s vkladom, nie sú od 1. 1. 2004 zahrňované do základu dane. Na druhej strane, aj nadobúdateľ vkladu odpisuje vložený majetok len z jeho zostatkovej ceny evidovanej u vkladateľa [ § 25 ods. 1 písm. f)]. Ustanovenie § 25 vymedzuje vstupnú cenu majetku. Rovnako však v prípade, ak je vložený neodpisovaný majetok, nie je tento u nadobúdateľa preceňovaný a to v nadväznosti na znenie § 25 ods. 1 písm. g) zákona. Z zvedeného dôvodu sa znenie § 17 ods. 19 o nezahrňovaní oceňovacích rozdielov do základu dane na základe novely zákona rozširuje aj o prípady, kedy je predmetom vkladu tento neopisovaný majetok.
K oceňovacím rozdielom a vkladom je treba uviesť, že podľa § 17 ods. 19 súčasťou základu dane nie sú oceňovacie rozdiely z kapitálových účastí účtované ako náklady alebo výnosy, ak sa vzťahujú na vložený majetok, ktorý nadobúdateľ vkladu odpisuje zo zostatkovej ceny určenej podľa § 25 ods. 1 písm. f). Zrušilo sa takto komplikované zdaňovanie vkladov uvedené v § 23 ods. 21 a 22 zákona č. 366/1999 Z. z. Podľa § 52 ods. 13 sa na vklady realizované do 31. decembra 2003 použijú ustanovenia zákona platného do 31. decembra 2003.

Zmeny v časti Daňové výdavky
1. Odpis pohľadávok (§ 19 ods. 2 písm. h)
V súlade s § 68 Obchodného zákonníka, spoločnosť sa zrušuje zamietnutím návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku a zrušením konkurzu z dôvodu, že majetok úpadcu nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty.
Podľa § 19 ods. 2 písm. h) zákona, sa odpis pohľadávky uzná do daňových výdavkov, ak súd zamietol návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok daňovníka nestačí na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty. Novela zákona navyše spresňuje, že uvedenú možnosť oslobodenia využijú aj daňovníci, ktorí neprihlásili pohľadávky, ale preukážu uznesenie súdu o zrušení konkurzu z dôvodu, že majetok daňovníka nestačí na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty alebo uznesenie súdu o zamietnutí návrhu na vyhlásenie konkurzu alebo o zrušení konkurzu.

Odpis pohľadávok do 1 000 Sk (§ 19 ods. 2 písm. i)
(V súlade s § 52 ods. 40 sa uvedená zmena použije už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 t. j. aj na zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2004)
Podľa doplneného znenia § 19 ods. 2 písm. i) , tak ako pri postúpenej pohľadávke do 1 000 Sk, je už umožnený odpis tejto pohľadávky do daňového výdavku u postupníka, novela zákona umožňuje zahrnúť do daňových výdavkov odpis tejto pohľadávky aj u daňovníka, ktorému vznikla a to vo výške je menovitej hodnoty bez príslušenstva.

2. Členský príspevok z nepovinného členstva v právnickej osobe (§ 19 ods. 3 písm. n) a z povinného členstva v právnickej osobe (§ 19 ods. 3 písm. o)
Možnosť uznania príspevkov združeniam právnických osôb za daňové výdavky do ustanovenej výšky 0,35 % z objemu zúčtovaných miezd platiteľa podľa § 19 ods. 3 písm. n) zákona sa mení resp. rozširuje. Do daňových výdavkov bude možné podľa nového znenia § 19 ods. 3 písm. n) zákona uznať členský príspevok vyplývajúci z nepovinného členstva v právnickej osobe zriadenej na účel ochrany záujmov platiteľa do výšky 0,5 o/oo z úhrnu zdaniteľných príjmov za bežné zdaňovacie obdobie, najviac však do výšky 2 000 000 Sk ročne. V uvedenom prípade teda nejde len o príspevok platený združeniu právnickej osoby, ale aj o prípady jeho platenia inej právnickej osobe (napr. vzniknutej na základe osobitného predpisu).

3. Rezerva na prémie odmeny (§ 20 ods. 9 písm. a))
(V súlade s § 52 ods. 40 sa uvedená zmena použije už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 t. j. aj na zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2004)
Ustanovenie § 20 ods. 9 zákona, ktorým sú vymedzené rezervy, ktorých tvorba je uznaná za daňový výdavok sa doplňuje aj o rezervu tvorenú na odmeny s prémie, vrátane poistného a príspevkov, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnancov.

4. Výdavky na nákup vlastných akcií nad ich nominálnu hodnotu (§ 21 ods. 1 písm. k)
Zaúčtovaný náklad vynaložený na nákup vlastných akcií nad ich nominálnu hodnotu, sa podľa doplneného znenia § 21 ods. 1 písm. k), vo výške sumy prevyšujúcej nominálnu hodnotu vlastných akcií, neuznáva za daňový výdavok. Obdobne však recipročne -- na druhej strane, podľa znenia § 17 ods. 3 písm. b) zákona, príjem z nákupu vlastných akcií za hodnotu nižšiu ako je ich menovitá hodnota, nie je zahrňovaný do základu dane.

Zmeny v časti Odpisy
1. Prerušenie odpisov (§ 22 ods. 9)
Na daňové účely a vyčíslenie daňového výdavku je možne odpisy prerušiť. Doplnením slov do textu § 22 ods. 9 v znení hmotného majetku sa upresňuje ustanovenie § 22 ods. 9 tak, aby bolo jednoznačné, že prerušenie odpisov sa vzťahuje len na hmotný majetok. Nehmotný majetok je odpisovaný len podľa podmienok účtovníctva.

2. Odpisovanie nehnuteľných kultúrnych pamiatok (§ 23 ods. 1 písm. e)
(V súlade s § 52 ods. 40 sa uvedená zmena použije už pri podaní daňového priznania po 31. decembri 2004 t. j. aj na zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2004)
Novela zákona, zmenou znenia § 23 ods. 1 písm. e), na nový text hnuteľné kultúrne pamiatky vlastne umožňuje odpisovanie nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok odplatne nadobudnutých podnikateľmi, ak sa tieto využívajú na podnikanie. Doterajší text vylučoval z odpisovania všetky (hnuteľné i nehnuteľné kultúrne pamiatky).

3. Vstupná cena nehnuteľného majetku, ktorý prechádza do vlastníctva veriteľa pri zabezpečení záväzku (§ 25 ods. 1 písm. e)
Ustanovenie § 25 ods. 1 písm. e) vymedzuje výšku vstupnej ceny hmotného majetku, ktorý bol použitý na zabezpečenie záväzku, ak majetok pri nesplnení záväzku, prechádza do vlastníctva veriteľa. Doterajší text upravoval len vstupnú cenu a spôsob zabezpečenia záväzku hnuteľným majetkom. Novela spresňuje, akým spôsobom sa odpisuje nehnuteľnosť, ktorá bola použitá na zabezpečenie záväzku.

Ostatné zmeny
1. Zmena právnej formy daňovníka (§ 41 ods. 8)
Pri zmene právnej formy obchodnej spoločnosti podľa § 69b Obchodného zákonníka nedochádza k zániku spoločnosti (zmena právnej formy spoločnosti s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť alebo na družstvo, akciovej spoločnosti na spoločnosť s ručením obmedzeným alebo na družstvo, alebo družstva na spoločnosť s ručením obmedzeným alebo na akciovú spoločnosť nevyžaduje preto povinnosť podania priznania).
Zmena právnej formy, pri ktorej dochádza k zmene spôsobu zdanenia , aj keď nedochádza k zániku spoločnosti, zakladá povinnosť podania daňového priznania (napr. v. o. s. na akciovú spoločnosť). Pri tejto zmene právnej formy daňovníka sa končí zdaňovacie obdobie dňom predchádzajúcim dňu zápisu zmeny do obchodného registra.
V týchto prípadoch, sa ku dňu predchádzajúcemu dňu zápisu zmeny do obchodného registra, ukladá aj povinnosť zostaviť účtovnú závierku v nadväznosti na znenie resp. možnosť vyplávajúca z §16 ods. 4 a § 17 ods. 6 zákona č. 431/2002 Z. z. V podstate ide o spresnenie textu § 49 ods. 12 zákona, ktorý sa na základe úpravy vykonanej touto novelou zákona, vypúšťa.

2. Zmena zdaňovacieho obdobia na hospodársky rok
-- § 41 ods. 11
V súlade s upraveným znením § 41 ods. 11 novely, ak daňovník mení zdaňovacie obdobie z kalendárneho roka na hospodársky rok alebo naopak, je povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie ukončené dňom predchádzajúcemu dňu zmeny v lehote podľa § 49 odseku 2 t. j. všeobecne platnej lehote troch mesiacov. V doterajšom znení tohto ustanovenia bola určená len 1-mesačná lehota.

-- § 41 ods. 12
Doteraz platne znenie § 41 ods. 12 vyžadovalo pri zmene zdaňovacieho obdobia z kalendárneho roka na hospodársky rok povolenie správcu dane. Na základe novely zákona, ak v súlade so zákonom o účtovníctve dôjde k zmene účtovného obdobia na hospodársky rok (12 mesiacov nasledujúcich bezprostredne po sebe), aj zdaňovacím obdobím, bez ďalšieho povoľovania správcom dane, je hospodársky rok. V súlade s § 3 ods. 6 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov, môže účtovná jednotka uplatniť hospodárky rok po písomnom oznámení zámeru o zmene účtovného obdobia. príslušnému správcovi dane, vykonanom najmenej 15 dní pre zmenou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 20:28