StoryEditor

1. Kávový ples, cesta do Brazílie a snaha o spájanie kávovej komunity

09.01.2017, 08:40

Oldřich Holiš, konateľ spoločnosti Academy of Coffee, prišiel v roku 2014 s myšlienkou zorganizovať 1. Kávový ples. Nebola to však jediná myšlienka. Rozhodol sa začať podporovať mladé talenty, mladých baristov v ich ďalších krokoch do budúcna. Aktuálne sa zaujíma o mikropražiarov s cieľom spojiť kávovú komunitu. Viac nám prezradil Oldřich Holiš v rozhovore.

Čo vás priviedlo k myšlienke zorganizovať 1. Kávový ples?

Bola to spontánna myšlienka vymyslieť niečo nové, no kolektív to hneď zavrhol, nakoľko tá myšlienka prišla tesne pred Vianocami 2014. Na začiatku roka sa ma spýtali, či som to myslel vážne. Za svojím názorom som si stál a prvý ples sme zorganizovali za 42 dní. Presne dňa 13.3. 2015.

Čím je taký ples odlišný od ostatných?

Určite už len tým, že sa snažíme o to, aby bol ples plný kávy. Či už je to výzdoba, jedlo, miešané nápoje, rôzna príprava kávy, bohatý program, no hlavne aj tým, že oceňujeme baristov súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior.

Ide len o ples, kde si hostia môžu vychutnať kvalitnú kávu a tancovať do rána, alebo sa im snažíte ponúknuť niečo špeciálne?

Ples má viacero faktorov a každý rok sa snažíme pridať niečo nové, tento rok oceňujeme víťaza súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior, žiaka hotelovej školy, ďalej víťaza súťaže „MISTR KÁVY“ z českej republiky, taktiež žiaka hotelovej školy. Chceme podporiť podnikateľskú sféru mikropražiarov, ktorí si u nás mali možnosť zakúpiť surovinu (kávovníkové zrno) z Brazílie od nášho partnera, a za každé balenie získať 1 žreb, ktorý bude následne zaradený do losovania na plese. Výhercu, v spolupráci s Edgardom Bressanim, takisto posielame na kávovníkovú farmu, aby nadobudol nové poznatky. Odlet 3 víťazov bude v mesiacoch máj – jún 2017, kedy sú zbery na farmách v Brazílii.

Je to naozaj atypický druh plesu. Konal sa už vôbec niekedy nejaký kávový ples vo svete?

Hľadali sme, pýtali sme sa, no zatiaľ sme o žiadnom inom kávovom plese nepočuli, ani že by sa niečo podobné konalo. Preto má náš ples názov 1. Kávový ples (na svete).

Akých špeciálnych hostí očakávate na 1. Kávovom plese?

Veľmi sa teším, že nás podporujú veľvyslanci krajín, kde sa pestuje kávovník, a to Brazílske veľvyslanectvo a Indonézske veľvyslanectvo. Priletí aj náš partner, majiteľ spoločnosti Capricornio a prezident brazílskej asociácie Edgard Bressani, náš ďalší partner Steffen Schwarz, majiteľ spoločnosti Coffee Consulate z Nemecka, od ktorého využívame školiace  systémy pre naše školiace stredisko Academy of Coffee. V ďalších ročníkoch by som rád prizval svetových odborníkov a vytvoril pred plesom konferenciu o káve.

Aký názor má na Váš nápad konkurencia?

Tak to sa najskôr musím spýtať konkurencie (úsmev). Ples súvisí aj s baristickou súťažou a musím povedať, že súťaž má stále viac a viac partnerov. Snažíme sa spájať kávovú komunitu a vytvárať tak ochranný mechanizmus voči nadnárodným spoločnostiam.

Čo je Vašim hlavným cieľom pri organizácii súťaže “SLOVAK BARISTA CUP“ junior?

Cieľom súťaže je zdokonaľovať žiakov v baristike z rôznych škôl so zameraním na gastronómiu. Uvedomili sme si s partnermi, že dôležitá je motivácia a preto víťazov posielame priamo na kávovníkovú farmu do Brazílie, aby sa zdokonaľovali aj tam, či už ide o poznatky o pestovaní kávovníka, zber kávovníkových čerešní, triedenie, spracovanie, exportovanie, rôzna príprava kávy, kultúra a ďalšie iné aktivity spojené s kávou.

Aký záujem je zo strany škôl, žiakov a profesionálov o túto súťaž?

Poznám pomery baristických súťaží v Českej republike a Slovenskej republike, záujem je adekvátny k motivácii, preto sme pre juniorov určili ako 1. miesto fakultatívny výlet na kávovníkovú farmu do Brazílie, čo sa nám osvedčilo.

V tomto roku začíname 1. súťažou „SLOVAK BARISTA CUP“ junior 27.1.2017 na gastronomickom veľtrhu Danubius Gastro v Inchebe v Bratislave. Na 99% by sme chceli spustiť „SLOVAK BARISTA CUP“ profi a tiež víťaza za rok 2017 poslali do Brazílie. Takže aj týmto by som rád informoval a pozval profi súťažiacich. Súťažiaci musia nazbierať čo najviac bodov za celý rok 2017 a podľa počtu bodov sa určí víťaz.

Na Slovensku v poslednom období vzniká veľa mikro pražiarní. Máte aj pre nich niečo pripravené?

Evidujeme ich nárast a predbežné štúdie hovoria, že budú len stúpať, pretože praženie kávovníkového zrna už nie je len prácou, ale aj umením, štýlom, ktorý sa spája hlavne s kvalitou a čerstvosťou. Určite je aj pre pražiarov veľkou výhodou navštíviť kávovníkovú plantáž, aby sa na vlastné oči mohli pozrieť ako prebieha zber, triedenie, spracovanie a pod. Práca pražiara je v tejto oblasti veľmi dôležitá, preto sme sa s partnermi z Brazílie rozhodli, ako som už spomínal, poskytnúť možnosť poletieť priamo do Brazílie a to získaním žrebu za nákup kávovníkové zrna z Brazílie a následným zaradením sa do losovania. Losovanie prebehne už 13.1.2017 na 1. Kávovom plese. Uvidíme, na koho sa usmeje šťastie. Túto aktivitu ponecháme aj v roku 2017.

Na záver posledná otázku. Sú naše školy dobre pripravené a vybavené na štúdium, čo sa týka baristiky?

Tu sa pokúsim trošku v širšom kontexte objasniť problematiku, ako to vidím ja. Škôl máme dostatok, možno aj prebytok. Literatúra je v školách slabá a zastaralá, vybavenie škôl veľmi slabé, duálny systém nám nefunguje tak, ako by sme chceli a na trhu práce je nedostatok baristov a barmanov.

Tento problém je spoločenský a treba to začať riešiť. Slovensko je krásna krajina a chceme budovať turizmus, ale na trhu práce je nedostatok kvalifikovaných ľudí, v gastronómii nám brigádujú vysokoškoláci a kvalifikovaní ľudia nám utekajú do zahraničia. (ktorých je málo)

 

Súťažná otázka: Výhra 1 lístok na ples.

Aká cena čaká víťaza 1. miesta súťaže “ SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2016?

a) Columbia

b) Mexico

c) Brazília

Posledné voľné vstupenky na ples si môžete rezervovať na:

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

alebo na tel.č.: 0948 977 426

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 21:10