StoryEditor

Nízkonákladovky čaká v Európe ťažký rok

09.06.2004, 00:00

Európska obloha by mohla byť v najbližších mesiacoch o niečo menej preplnená, keďže aktivitu nízkonákladových leteckých spoločnosti začína brzdiť cenová vojna a neustále sa zvyšujúce náklady na letecké pohonné látky. Ešte v marci výkonný riaditeľ nízkonákladovej spoločnosti Ryanair Michael O´Leary predpovedal tvrdú cenovú vojnu, ktorá je očividná hlavne v prichádzajúcom dovolenkovom období, keď letecké spoločnosti ponúkajú obrovské zľavy aj napriek tomu, že ide o najsilnejšiu sezónu v roku. Ešte prednedávnom sa so zľavami cestujúci stretávali maximálne v februári alebo v novembri, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
Nízkonákladové spoločnosti sa navyše ocitli pod silným tlakom kvôli rýchlemu rastu pohonných látok, ktoré si nemôžu, pokiaľ chcú obstáť v silnej konkurencii, pripočítať k cene letenky, tak ako to urobili niektoré veľké letecké spoločnosti, napríklad British Airways.
Prvé dosahy rastu pohonných látok už pocítila napríklad nízkonákladová spoločnosť Easyjet, ktorej akcie v pondelok prudko klesli až o 15 % hneď po tom, ako vedenie spoločnosti varovalo, že vyššie výdavky na pohonné látky by sa mohli negatívne premietnuť do jej zisku. Odborníci predpokladajú, že práve tento rok rozhodne o tom, ktoré nízkonákladové spoločnosti zotrvajú na trhu, za favoritov považujú práve spoločnosť Easyjet a jej najsilnejšieho rivala Ryanair, pri tých menších však nevylučujú, že do konca tohto roku zbankrotujú. Už teraz sú viaceré z nich skoro na dne, napríklad spoločnosť JetGreen, ktorá lieta z Dublinu do Ríma, Nice, Alicante, Faro a do Malagy, musela pozastaviť minulý mesiac svoju činnosť, a to len po týždni prevádzky. Okrem leta, ktoré bude pre nízkonákladové spoločnosti jedným z najkľúčovejších období rozhodujúcom o ich prežití, sa ďalší tvrdý boj o ich zotrvanie na trhu očakáva v období krátko po vianočných sviatkoch. Práve v zimnom období majú viaceré z menších nízkonákladových spoločností problémy nájsť dostatok financií na udržanie prevádzky. Letecký analytik Chris Avery zo spoločnosti JP Morgan Chase preto predpokladá, že práve najsilnejšie spoločnosti Easyjet a Ryanair využijú svoje pozície a postupne vytlačia stratové spoločnosti z trhu.
"Za posledných niekoľko rokov viac než 20 nízkonákladových leteckých spoločností v Európe ukončilo svoju činnosť, avšak aj napriek tomu sa na trhu objavujú stále noví hráči, Európa však už dnes začína byť presýtená počtom nízkonákladových leteckých spoločností," upozorňujú leteckí analytici. Príchod ďalších hráčov na trh podporuje úspech spoločností Easyjet a Ryanair, avšak v súčasnosti sú v oveľa ťažšej štartovacej pozícii, na jednej strane sa neustále zvyšuje cena pohonných látok, na druhej strane sú spoločnosti nútené znižovať ceny leteniek, aby obstáli v narastajúcej konkurencii. V Európe dnes podľa posledných štatistík pôsobí viac než 50 nízkonákladových spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:42