StoryEditor

Rusi ustupujú v spore s úniou

29.03.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Moskva ustupuje v spore s Európskou komisiou o dôsledky nadchádzajúceho rozšírenia Európskej únie v nádeji, že únia neskôr urobí ústupky Moskve v rokovaniach o obchodnej dohode s ňou.
Nemecký denník Handelsblatt uviedol, že námestník ruského ministra zahraničných vecí Vladimír Čijov, ktorý je poverený rokovaniami s EÚ, v Bruseli vyslovil súhlas s tým, aby sa Dohoda o partnerstve a spolupráci medzi Ruskom a EÚ rozšírila aj na členov EÚ po 1. máji tohto roka. Ako zároveň na spoločnej tlačovej konferencii v Bruseli uviedli ruský minister hospodárstva German Gref a komisár EÚ pre obchod Pascal Lamy, Rusko a EÚ vyriešili "90 percent problémov" spojených s rozšírením vzájomnej zmluvy o partnerstve. Za najdôležitejšiu nedoriešenú otázku označil Gref problém ceny pre tranzit tovaru medzi ruskou enklávou Kaliningrad a zvyškom krajiny cez Litvu.
Podľa Lamyho zvyšné otvorené otázky sú prakticky vyriešené. Ruská federácia sa hlavne obáva rozšírenia európskych antidumpingových opatrení na nové štáty, čo by malo negatívny vplyv na ruský export. Okrem toho jednou z hlavných ruských obáv doteraz bolo, aby sa vývozné kvóty viacerých komodít, ktoré sa vzťahovali na 15-člennú úniu, automaticky v nezmenenom objeme nepreniesli aj na 25-členné spoločenstvo. Ak by k tomu došlo, Rusku by tým vznikali škody asi 300 miliónov eur ročne. Brusel vyjadril pripravenosť zvýšiť kvóty pre import ruskej ocele do Európskej únie o objem, ktorý Moskva doteraz vyvážala do 10 štátov kandidujúcich na vstup do EÚ.
V súvislosti s rokovaniami o prijatí Ruska do Svetovej obchodnej organizácie Pascal Lamy povedal, že "pôvodná kopa problémov sa zmenšuje". Hlavnou prekážkou na prijatie Ruska do obchodnej organizácie sú ceny energie na ruskom domácom trhu. Rusko v súčasnosti subvencuje domácu spotrebu energie. Podľa EÚ sú však ceny také nízke, že ruskí výrobcovia sú v porovnaní so západnou konkurenciou nespravodlivo zvýhodňovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:00