StoryEditor

Koncern OMV sa usiluje získať rumunský Petrom

26.05.2004, 00:00
Rakúska ropno-plynárenská spoločnosť OMV má po niekoľkých neúspešných akvizičných pokusoch vo východnej Európe veľkú šancu vstúpiť do rumunského štátneho koncernu Petrom.

Rakúska ropno-plynárenská spoločnosť OMV má po niekoľkých neúspešných akvizičných pokusoch vo východnej Európe veľkú šancu vstúpiť do rumunského štátneho koncernu Petrom. Analytici však majú pochybnosti, či skutočne ide o dobrého akvizičného kandidáta vo východnej Európe, alebo len o požierača peňazí.
Pochybnosti o akvizícii vyvoláva najmä fakt, že transakcia ešte nie je istá. Rumunská vláda síce mieni v nasledujúcich šiestich týždňoch exkluzívne rokovať s OMV o predaji 33,34 percenta Petromu, no na druhej strane je východná Európa známa tým, že viaceré dohodnuté akvizície v poslednom momente skrachovali pre politickú nestabilitu.
Petrom bude skúškou pre socialistickú rumunskú vládu. Podľa denníka Die Presse sa totiž 28. novembra tohto roku budú konať parlamentné voľby a predaj Petromu bude jednou z hlavných tém predvolebného boja. Tento koncern je s 57-tisíc zamestnancami, čo predstavuje desaťnásobok pracovnej sily OMV, najväčším zamestnávateľom v Rumunsku. Experti analytického oddelenia rakúskej Erste Bank predpokladajú, že OMV v prípade úspešnej akvizície bude v priebehu dvoch až troch rokov musieť prepustiť takmer 30-tisíc zamestnancov. Petrom síce ročne vyťaží 6 miliónov ton ropy a 6,5 miliardy kubických metrov zemného plynu, čím o 40 percent , resp. trojnásobne presahuje objem ťažby OMV, potrebuje však na to o 28 400 zamestnancov viac.
Rumunská vláda oznámila, že prepúšťaniu nebude stáť v ceste, no skutočnú hodnotu tohto vyhlásenia preveria až voľby. V prípade, že sa prepúšťanie stane hlavným argumentom predvolebného boja, má OMV na svojej strane dvoch spojencov - rozpočtovú núdzu Rumunska a jeho túžbu vstúpiť do Európskej únie. A jednou z hlavných požiadaviek Bruselu je práve privatizácia Petromu.
Ak sa OMV podarí získať voľnú ruku pri racionalizácii, bude to znamenať skutočný úspech. V prospech Petromu hovorí nielen vysoký objem ťažby ropy a zemného plynu, ale aj jeho silná trhová pozícia. Koncern vďaka 690 benzínovým čerpadlám kontroluje polovicu rumunského trhu pohonných látok, a overené zásoby ropy a zemného plynu dosahujú takmer štvornásobok objemu rakúskej spoločnosti.
OMV vo svojom vyhlásení uvádza, že po získaní 33,34 percenta Petromu plánuje zvýšiť kapitál rumunskej spoločnosti, takže jeho podiel nakoniec dosiahne 51 percent. Rakúska firma na rumunskom trhu pôsobí už päť rokov prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti SC OMV Romania Mineraloel a 25,1-percentného podielu vo firme Rompetrol Group, najväčšom súkromnom ropnom koncerne v krajine.

V strednej Európe vznikajú petrochemické impériá
Postup OMV dávajú niektorí analytici do súvislosti so vznikajúcim stredoeurópskym petrochemickým impériom, ktorého základ má tvoriť poľský PKN Orlen a maďarský MOL a ich podiely v ostatných spoločnostiach v regióne. Dôležitú úlohu hrá v tomto projekte český Unipetrol, ktorý získala práve poľská spoločnosť. Do skupiny Unipetrol patrí okrem Českej rafinérskej a Spolany aj najväčšia sieť čerpacích staníc Benzina, ďalej Chemopetrol Litvínov, Kaučuk Kralupy a Paramo Pardubice, Aliachem, Agrobohemie a Unipetrol Trade. MOL zasa vlastní bratislavský Slovnaft a 25 percent v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

 

Základné fakty o petrochemickej spoločnosti OMV
Činnosť
- popredná ropno-plynárenská skupina v strednej a východnej Európe
- ropný sektor: pracuje v 12 krajinách, do roku 2008 chce dosiahnuť trhový podiel 20 %
- plynárenský sektor: plynovody 2 000 km, ročne prepraví 41 mld. m3
Podiely:
- 50 % v Econgas GmbH
- 45 % v Bayernoil Raffinerieverbund
- 25 % v Borealis A/S
- 25,1 % v rumunskom The Rompetrol Group NV
- 9,1 % v maďarskom MOL

 

Finančné údaje:
- Obrat v roku 2003: 7,64 miliardy eur
- Trhová kapitalizácia: 3,62 miliardy eur (k 3. 2. 2004)
- Počet zamestnancov: 6 137
- Akcionárska štruktúra: ÖIAG - 35 %
  IPIC - 19,6 %
  na voľnom trhu - 45,4 %
Zdroj: OMV

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:41