StoryEditor

Nemec: Pivovarníci sú nespokojní

03.06.2003, 00:00
Rozhovor HN s riaditeľom marketingu Topvaru Jozefom Nemcom.
Ako hodnotíte dohodu koalície o nižšom zvýšení spotrebnej dane z piva?
- Je to síce lepšie ako pôvodný návrh, ale spokojní sme len čiastočne. Spotrebná daň na pivo na Slovensku bude vyššia ako v susednom ČR či Nemecku. Cena piva už v tomto roku vplyvom zvýšenia energií vzrástla na fľašu od päťdesiat do osemdesiat halierov. Spôsobilo to v medziročnom porovnaní pokles spotreby piva za prvé štyri mesiace tohto roka až o 10 %. Zvýšenie spotrebnej dane o korunu v konečnom dôsledku povedie k rastu ceny piva možno aj 2 Sk na fľašu. Vyššia bude totiž aj daň z pridanej hodnoty a ktovie, o koľko navŕši cenu ešte obchod.
Čo by pre Topvar znamenalo, keby sa naplnil pôvodný scenár zvýšenia spotrebnej dane z piva?
- Ak by sa zaviedla ministerstvom financií navrhovaná spotrebná daň z piva, došlo by podľa našich odhadov k zníženiu jeho spotreby o 25 až 30 %. Ak sme vlani predali 679 tis. hektolitrov, v tomto roku by to bolo asi len 500 tis. hektolitrov. Následkom zvýšenia dane z terajších 360 Sk na uvažovaných 1 200 Sk za hektoliter piva by bola jedna pollitrová fľaša drahšia o 6 Sk. Nielenže by sme museli prepustiť časť zamestnancov, ale aj znížiť odber sladovníckeho jačmeňa od poľnohospodárov. Nižšia by bola aj spotreba fliaš, etikiet, uzáverov a podobne. To všetko by zrejme viedlo k redukcii zamestnanosti aj v ďalších odvetviach.
Zmení sa po zvýšení spotrebnej dane konkurencieschopnosť pivovarov pôsobiacich v SR voči pivovarom z okolitých krajín?
- Vo vyspelých štátoch EÚ sú a aj v budúcom roku majú ostať spotrebné dane v nezmenenej výške. V prepočte je to, napríklad, v Nemecku 390 Sk, v Španielsku 383 Sk, Grécku 560 Sk a v ČR 374 Sk na hektoliter.
Ako vnímate skutočnosť, že Ministerstvo financií SR urobilo takýto vážny krok bez diskusie s odvetvím, ktorého sa to týka?
- Nie príliš pozitívne. Ministerstvo malo najprv diskutovať v rámci Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, lebo pivári najlepšie poznajú konkurenčný boj v predaji piva v rámci Slovenska i Európy. Bolo by chybou, keby sme jedným nepremysleným krokom zbúrali to, čo sme nielen v Topvare, ale v celom slovenskom pivovarníctve roky budovali. Pivo sa stalo národným nápojom a deväťdesiatimi litrami jeho spotreby na obyvateľa sme sa zaradili medzi prvých desať štátov sveta. Do akej miery ovplyvní zvýšenie spotrebnej dane na pivo stratégiu podnikania Topvaru?
- Naša spoločnosť sa vždy hlásila k progresu kvalitou. Spolu s primeranou cenou sme chceli oslovovať zákazníka doma i v zahraničí a v intenciách posledného desaťročia, keď sa výroba v našom pivovare zvýšila takmer o 250 tis. hektolitrov ročne, sme uvažovali o ďalšom raste jeho produkcie i predaja. Nová spotrebná daň však túto rozvojovú stratégiu naruší. Do akej miery, to ukáže až realita budúcich týždňov. Osobne však verím, že poslanci parlamentu situáciu poznajú, budú proti neopodstatnenému nárastu spotrebných daní a ponechajú ich na úrovni okolitých štátov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:49