StoryEditor

Volvo hľadá cestu na stredoeurópsky trh

17.09.2003, 00:00

Výsledkom začínajúcej spolupráce so švédskou firmou Volvo, s perspektívou na jej pokračovanie, prípadne aj na investíciu na Slovensku, je autobus Patria, ktorý predstavuje na autosalóne v Nitre spoločnosť SlovBus z Nového Mesta nad Váhom. Polovicu hodnoty prototypu tohto autobusu predstavujú dodávky od Volva - jeden z najlepších podvozkov na trhu, štyri motory a šesť prevodoviek. "Vytypovali si našu firmu, chcú sa týmto spôsobom presadiť v strednej Európe, keďže pre vysoké ceny sa na tomto trhu ťažšie presadzujú hotovými výrobkami," povedal konateľ spoločnosti SlovBus Martin Štetiar.
"Autobus Patria v 12-metrovom vyhotovení, ktorý vyvinuli na Slovensku, bude v najnovšom výrobnom programe podniku. Je určený pre všetky podniky SAD, ktoré doteraz nakupovali autobusy od maďarských, českých a poľských výrobcov. Myslím si, že novou generáciou mestských, prímestských a diaľkových autobusov sme predbehli konkurenciu a priniesli niekoľko nových prvkov do autobusovej dopravy," dodal M. Štetiar.
Konštrukcia vozidla, na ktorej sa hlavnou mierou podieľal Radovan Maník, je postavená z celozvarovaného oceľového rámu, ktorý zaručuje vysokú bezpečnosť pre všetkých cestujúcich. Dizajn autobusu navrhol Štefan Klein z Katedry dizajnu Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Ukončenie homologizačného procesu autobusu z celozvarovaného oceľového rámu s kompletnou plastovou kapotážou očakáva M. Štetiar koncom novembra tohto roku. So spustením sériovej výroby počíta SlovBus začiatkom budúceho roku, ak sa tento týždeň na nitrianskom autosalóne podarí uzavrieť s Volvom obchodný vzťah.
"Na vývoj a výskum autobusov existujú na Ministerstve hospodárstva SR rôzne podporné programy. Administratívna náročnosť celého procesu je veľmi zdĺhavá, a tak sme sa do toho pustili radšej sami, bez podpory štátu," povedal konateľ SlovBusu. "V súčasnosti rokujeme s viacerými domácimi i zahraničnými dopravcami o možnostiach odbytu. Rozpracované máme zatiaľ objednávky približne na 70 autobusov," dodal

Tri modely autobusov

Spoločnosť SlovBus vznikla v roku 1998. Jej hlavným výrobným programom je produkcia diaľkových a prímestských autobusov. Nová generácia autobusov predstavuje tri modely - mestský, prímestský a diaľkový autobus s kapacitou 52 miest na sedenie. Vlani sa firme podarilo umiestniť na trhu jednu desiatku autobusov.

01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:21