StoryEditor

Tridsaťročný Unicorn chytá druhý dych

24.09.2004, 00:00
Strojárska výroba v Tornali má tridsať rokov. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Unicorn-ESK Karola Slávika má firma, ktorá je jedným z najdôležitejších zamestnávateľov v oblasti, za sebou zložitý vývoj, ale perspektívnu budúcnosť.

Strojárska výroba v Tornali má tridsať rokov. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Unicorn-ESK Karola Slávika má firma, ktorá je jedným z najdôležitejších zamestnávateľov v oblasti, za sebou zložitý vývoj, ale perspektívnu budúcnosť.
Unicorn sa pôvodne zaoberal iba produkciou tvárniacich strojov, no začiatkom 90. rokov začal kooperovať s belgickými a nemeckými firmami. V rokoch 1997 až 2003 investoval do inovácie a vývoja koncepčne nových tvárniacich strojov, čoho výsledkom bolo spustenie počítačovo riadenej výroby výkonných ohýbačiek rúrok. Závod vyrobil a predal vo svojej doterajšej histórii viac ako 35-tisíc tvárniacich strojov.
"Posledných šesť rokov bolo pre zachovanie a rozvoj firmy najdôležitejším obdobím. Prijali sme nových konštruktérov a každý rok ponúkli na trh nový stroj," hovorí Slávik. Zvýšili sa tržby, pridaná hodnota, produktivita práce i podiel exportu na výrobe. Unicorn začal produkovať zisk a stabilizoval svoju finančnú situáciu.
Dôležite boli i postupné vlastnícke zmeny, ktoré vyvrcholili vlani na jeseň predajom podniku manažérom. Strategickým zámerom Unicornu vo výrobe tvárniacich strojov je vyrovnať sa konkurenčným firmám v kvalite a presadiť sa na nových trhoch. V ostatnej strojárskej produkcii, ktorá pozostáva najmä z výroby a opracovávania veľkých celkov, ma firma ambície vyrábať viac pre konečnú montáž. Tento rok napríklad vyrobila, zmontovala a odskúšala chladič pre cementáreň Holcimu vo Švajčiarsku, ktorý by sa perspektívne mohol uplatniť v celosvetovom meradle.
Spoločnosť v súčasnosti nachádza odbyt predovšetkým v cementárenskom, energetickom, drevospracujúcom a baliarenskom priemysle. Väčšinu výrobkov exportuje do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka, Anglicka, Holandska a na Blízky východ. Firma si polepšila i na tuzemskom trhu, na ktorom umiestnila v prvom polroku 13 percent produkcie. "Prejavil sa zvýšený dopyt najmä po ohýbačkách rúrok, čo súvisí s príchodom nových investorov," vysvetľuje Slávik.
Unicorn-ESK očakáva za prvých deväť mesiacov tohto roka tržby 147 miliónov korún, čo je o štvrtinu viac ako za rovnaké obdobie vlaňajška. Oproti minulému roku predal o 38 percent viac tvárniacich strojov, zlepšil aj ostatné hospodárske ukazovatele vrátane pridanej hodnoty, ktorá vzrástla medziročne o 68 percent.

Strojárenská výroba v Tornali sa začala v roku 1974. Spočiatku patrila pod Strojárne Piesok. V roku 1990 vznikol štátny podnik Unicorn, ktorý prešiel pod vtedajšie VSŽ Košice. Po premene košických železiarní na akciovú spoločnosť sa stal ich stopercentnou dcérskou spoločnosťou a pôsobil pod názvom VSŽ Unicorn. Nových vlastníkov podnik získal koncom minulého roka, po predaji celého obchodného podielu VSŽ firme Unicorn-ESK. Závod vyrobil a predal vo svojej doterajšej histórii viac ako 35-tisíc tvárniacich strojov.

Vývoj tržieb spoločnosti Unicorn (mil. Sk)
Rok

Tržby

1999

127,5

2000

144,9

2001

156,1

2002

164,9

2003

169,2

Zdroj: Unicorn-ESK, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:48