StoryEditor

Európa prechádza "trojnásobnou krízou"

20.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ekonomickí experti prišli k záveru, že Európa v súčasnosti prechádza "trojnásobnou krízou" a zlepšenie situácie bude stáť dvakrát viac úsilia ako sú niektoré členské štáty -- obzvlášť "veľká trojka" -- pripravené zaplatiť. Uvádza sa to v dokumente, ktorý je výsledkom "okrúhleho stola" expertov pod vedením bývalého francúzskeho ministra financií Dominiqua Strauss-Kahna. Správa európskych expertov, ktorá obsahuje aj "50 návrhov pre Európu zajtrajška", bola včera prezentovaná predsedovi Európskej komisie Romanovi Prodimu.
Prvým z faktorov "trojnásobnej krízy" je podľa ministra financií Strauss-Kahna zlé fungovanie inštitúcií, ktorým hrozí paralýza a do popredia vystupuje otázka ich demokratického deficitu. Nikto podľa neho v súčasnosti nevie poskytnúť uspokojivú odpoveď na otázku, kam Európa smeruje. Ako posledný faktor uvádza, že teritórium Európy je neisté a Európska únia sa prvýkrát pýta sama seba na svoje vonkajšie hranice.
Náreky o smrti Európy boli podľa neho však príliš prehnané a kríza ešte neznamená koniec únie. Riešenia na spomenuté problémy uvádza Strauss-Kahn v 50 návrhoch, ktoré siahajú od kontroverzných až po menej významné. Bývalý francúzsky minister financií navrhuje napríklad zvýšiť rozpočet únie o miliardy eur.
Aby sa mohli uskutočniť všetky návrhy obsiahnuté v tejto správe, mal by sa podľa neho rozpočet únie progresívne zvyšovať až na úroveň dvoch percent hrubého domáceho produktu. Šesť členských štátov -- Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Holandsko a Rakúsko, však minulý rok pred Vianocami adresovali predsedovi Európskej komisie Prodimu list, v ktorom požadovali zníženie rozpočtového stropu na jedno percento hrubého domáceho produktu, čo je len polovica z požiadaviek Strauss-Kahna. Informoval o tom internetový portál euobserver.com.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:04