StoryEditor

Centrum prepojí školu s praxou

04.10.2004, 00:00
Združenie automobilového priemyslu v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi otvorilo pilotné vzdelávacie centrum, ktoré bude zabezpečovať odbornú prípravu pre potreby automobilového priemyslu.

Združenie automobilového priemyslu (ZAP) otvorilo pilotné vzdelávacie centrum, ktoré bude zabezpečovať odbornú prípravu pre potreby automobiliek. Centrum, ktoré sa nachádza v priestoroch trnavského strojárskeho učilišťa, si vyžiadalo investície za dva milióny korún. Väčšina jeho absolventov nájde uplatnenie v PSA Peugeot Citroën. Okrem prípravy učňov bude zabezpečovať aj zvyšovanie odbornej kvalifikácie zamestnancov a pedagógov odborných škôl, rekvalifikačné kurzy pre nezamestnaných a majstrovské vzdelávanie pre začínajúcich živnostníkov.
Podľa viceprezidenta ZAP Júliusa Hrona v západnej Európe nachádza pracovné uplatnenie až 80 percent absolventov stredných odborných škôl, na Slovensku len okolo 20 percent. Je to najmä dôsledok zastaraných učebných osnov, ale aj preto, že škola žiakov nepripravuje podľa požiadaviek podnikovej praxe. Združenie plánuje vybudovať deväť podobných vzdelávacích centier a chce dosiahnuť, aby v horizonte piatich rokov prevažná väčšina ich absolventov našla uplatnenie v praxi.
Ako dodal Hron, do roku 2007 by mal automobilový priemysel na Slovensku dosahovať obraty 300 miliárd korún a zamestnávať viac ako 100-tisíc ľudí. Z tohto dôvodu treba už v priebehu najbližších troch rokov pripraviť 40-tisíc kvalifikovaných pracovníkov, čo bude okrem bežnej výučby vyžadovať aj rekvalifikáciu nezamestnaných, ďalšie vzdelávanie pedagógov, ale aj účinnejšiu výmenu informácií medzi školami a podnikovou sférou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:22