StoryEditor

Gazprom vraj prehajdákal miliardy dolárov

09.06.2004, 00:00

Podľa najnovších zistení akcionárov ruský plynárenský gigant Gazprom prehajdákal viac než 2 mld. dolárov na nákladoch, vysokých mzdách a stratených tržbách z kľúčových exportov plynu do Európy vďaka kontraktom zadaným prostredníkovi s pochybnou minulosťou.
Ako uviedol ruský denník The Moscow Times, kľúčový minoritný akcionár Gazpromu, spoločnosť Hermitage Capital Management poukázala na podivné spravovanie firmy v čase, keď tá potrebuje všetky dostupné finančné zdroje na rozširovanie svojich aktivít v plynárenskom aj ropnom sektore. Len expanzia do nových plynových ložísk si do 15 rokov vyžiada investíciu vo výške 100 mld. USD.
Jedným z kritických ukazovateľov podivných krokov v Gazprome je zvýšenie "ostatných" nákladov v minulom roku o 92 %. Tento ukazovateľ vzrástol podľa oficiálnych výsledkov firmy zo 720 mil. USD v 3. štvrťroku 2002 na rekordných 1,5 mld. USD v 3. štvrťroku 2003. Podľa hovorcu Gazpromu Sergeja Kuprijanova je to najmä z dôvodu prechodu spoločnosti na nové účtovné štandardy, zvýšené náklady na poistenie či telekomunikácie. Ani analytikom však takéto vysvetlenie nestačí. "Je to obrovský skok a firma stále nie je schopná vysvetliť, kam peniaze smerovali," povedal analytik investičnej spoločnosti Trojka Dialog Oleg Maximov. Náklady na elektrickú energiu napr. vzrástli v Gazprome za minulý rok o 60 %, zatiaľ čo v Rusku vzrástli ceny elektriny iba o 17 % a inak to nie je ani pri zvyšovaní miezd. Hermitage Capital vyšla so správou pred výročnou schôdzou Gazpromu, na ktorej sa bude voliť aj do správnej rady. Hermitage sem plánuje presadiť svojho šéfa výskumu Vadima Kleinera.
Najväčšie otázky okolo Gazpromu však vyvoláva spoločnosť Eural Trans Gas (ETG), podivná firma na obchodovanie s energiou, ktorá ako prvá dokázala prelomiť monopol Gazpromu na vývoz plynu z bývalého ZSSR. Pri vývoze 5,2 mld. m3 zemného plynu do Poľska, SR a Nemecka a 7,7 mld. m3 na Ukrajinu ETG dosiahol v minulom roku 767 mil. USD čistého zisku, ktorý by inak smeroval do Gazpromu. Analytikov znepokojuje najmä fakt, že Gazprom ETG ešte aj financuje a poskytuje jej výhodné úvery. Gazprom tvrdí, že úvery a záruky na ne poskytuje ETG preto, aby mohla splácať poplatky za tranzit plynu cez Ukrajinu. Podľa analytikov to však nedáva logiku. Firme by sa viac oplatilo poskytnúť úvery skôr Kyjevu, aby jej ten mohol splatiť dlhy za dodávky.
ETG začiatkom roka kúpili tri zahraničné firmy a zdalo sa, že konečne sa akcionári dočkajú transparentnosti. Predtým ETG patrila (aspoň na papieri) trom Rumunom bez akýchkoľvek skúseností v oblasti a Izraelčanovi s úzkymi kontaktmi so Semjonom Mogilevičom, jedným z najviac hľadaných gangstrov americou FBI. Firma ETG však kontakty s ním popiera.
No ani po kúpe britskou, holandskou a rakúskou firmou sa nepodarilo zistiť, kto sú skutoční majitelia ETG s takým vplyvom na plynárenský koncern. Podľa Hermitage stopy smerujú na Cyprus, iní zasa za firmou vidia dvoch britských podnikateľov. Ani jedno sa však nepodarilo potvrdiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:59