StoryEditor

Mnohé oceliarne čaká krach

21.11.2004, 23:00

Prudký vzostup cien ocele ohrozuje existenciu množstva nemeckých spoločností z oceliarskeho a kovospracujúceho sektora. Podľa denníka Die Welt v nadchádzajúcich mesiacoch mnohé z nich čaká krach.
Prieskum nemeckého Združenia oceliarskeho a kovospracujúceho priemyslu (WSM) totiž zistil, že 16 percent z 1 500 spoločností je v akútnom ohrození platobnej schopnosti. Každá štvrtá oceliareň a kovospracujúci podnik v tejto skupine, čiže 25 percent respondentov, počíta v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch s nútenou návštevou na súde prvej inštancie pre insolventnosť.
No situácia sa môže ešte zhoršiť. "Mnohí členovia WSM si uvedomia skutočnú situáciu až po spracovaní bilancií, teda v marci alebo apríli budúceho roka," hovorí prezident WSM Andreas Möhlenkamp. Podľa jeho slov surovinová kríza v Nemecku aj vo svete najviac zasahuje malé a stredné podniky s jedným až sto zamestnancami, ktoré s 30 percentami tvoria najväčšiu skupinu ohrozených firiem.
Situáciu komplikuje aj fakt, že experti v nadchádzajúcich mesiacoch neočakávajú pokles cien ocele. "Čína so svojím neuveriteľným hladom po oceli doslova úplne skupuje svetové surovinové trhy," povedal prezident oceliarskeho združenia Wirtschaftsvereinigung Stahl Dieter Ameling pri príležitosti výročnej konferencie tohto sektora Stahl 2004 v Düsseldorfe. Ameling chápe nervozitu a obavy spoločností v súvislosti s vysokými cenami, no zároveň upozornil, že nejde o nemecký, ale o medzinárodný problém. Z hľadiska celosvetového oceliarskeho sektora čaká Ameling ďalšiu konsolidáciu trhov, čo sa týka najmä USA a Číny.
Združenie však v priebehu dvoch rokov predpovedá určité upokojenie situácie, ku ktorej najviac prispeje budovanie ťažobných kapacít. Napríklad brazílska železnorudná baňa CVRD chce do roku 2008 rozšíriť svoje kapacity o 50 percent na 300 miliónov ton a podobné kroky plánujú aj spoločnosti v Austrálii a Indii. V strednodobom horizonte sa očakáva aj zlepšenie situácie vo výrobe druhej najdôležitejšej suroviny na výrobu ocele -- koksu. Napríklad Čína buduje 30 nových koksární a lodenice investujú do nových typov lodí s väčším nákladným priestorom.
Odborníci očakávajú, že výroba ocele v Nemecku v tomto roku dosiahne 20-ročný rekord na úrovni 46,5 milióna ton, čo predstavuje medziročný vzostup o štyri percentá. Na budúci rok však nepočítajú s ďalším rastom produkcie, keďže nemecké oceliarne v súčasnosti pracujú s 98-percentnou vyťaženosťou kapacít. Celosvetovo sa výroba ocele odhaduje na viac než miliardu ton, pričom viac než každú štvrtú tonu medzičasom produkuje Čína.
Nemecké oceliarne Thyssen-Krupp a Salzgitter, ktoré nedávno zaznamenali podstatný vzostup ziskov, podľa Amelinga profitovali nielen z vyšších cien ocele. Vo väčšej miere sa na výsledkoch odzrkadlili racionalizačné programy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:42