StoryEditor

Predbežná dohoda o fúzii MOL a PKN

20.11.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL a poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen podpísali včera predbežnú dohodu o spolupráci, ktorá by v budúcnosti viedla k ich zlúčeniu a vytvoreniu najväčšej stredoeurópskej rafinérskej spoločnosti. Firmy si plánujú spočiatku vzájomne vymeniť podiely vo výške 10 až 15 % a vytvoriť spoločné podniky. Oznámili to obe spoločnosti pri podpise dohody, na ktorom sa zúčastnili aj poľský a maďarský premiér.
Spoločnosti PKN a MOL taktiež preskúmajú prínosy možnej fúzie. Spoločné ročné tržby oboch firiem predstavujú 9 mld. USD a ich spoločná hodnota na akciovom trhu je 6 mld. USD. "Obe strany sa domnievajú, že táto kooperácia umožní firmám MOL a PKN Orlen čerpať výhody zo synergie a môže priniesť príležitosti na konkurovanie s veľkými svetovými ropnými spoločnosťami," oznámili predseda predstavenstva firmy MOL Zsolt Hernádi a generálny riaditeľ firmy PKN Zbigniew Wrobel.
Poľská vláda má stále 28-percentný podiel v PKN. Maďarská vláda drží vo firme MOL 23-percentný podiel, avšak oznámila plán predaja akcií, ktorý zredukuje jej podiel na úroveň približne 10 %. "Existuje cesta pre ďalšiu konsolidáciu. Dnes sme svedkami silného štartu a viery v regionálnu konsolidáciu. Domnievame sa, že keď budeme spolu, môžeme dosiahnuť značné úspechy a byť efektívnejší," povedal Hernádi. Podľa zdrojov z Poľska by sa plná fúzia medzi PKN a MOL mohla uskutočniť do roku 2005 až 2006. Analytici sa domnievajú, že fúzia umožní menším východoeurópskym ropným firmám pričleniť sa k veľkej regionálnej skupine.
Spoločnosť MOL včera tiež oznámila, že podala predbežnú ponuku na privatizáciu českej spoločnosti Unipetrol. Záujem o kúpu českej firmy predtým prejavil aj poľský koncern PKN Orlen, ktorý sa dohodol s holdingom Agrofert na rozdelení Unipetrolu v prípade, že v privatizácii uspeje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:38