StoryEditor

Divani v Poltári stavia nábytkáreň

23.04.2004, 00:00
Dánska spoločnosť Divani začala v týchto dňoch budovať v Poltári závod na výrobu nábytku.

Dánska spoločnosť Divani začala v týchto dňoch budovať v Poltári závod na výrobu nábytku. Informoval o tom zástupca primátora mesta Július Kišák. Zmluvu o investícií 100 miliónov korún s ňou samospráva podpísala ešte minulý rok. Dánsky investor chce na dvojhektárovom pozemku bývalých tehelní, ktorý patrí mestu, vyrábať kožené sedacie súpravy.
Divani skúmalo viaceré lokality na strednom Slovensku a pre Poltár sa rozhodlo najmä pre dostatok drevnej hmoty v jeho okolí. Nový závod by mal v Poltári, postihnutom vyše 27-percentnou nezamestnanosťou, vytvoriť v prvej etape 120 pracovných miest. Po zavedení dvojzmennej prevádzky by sa ich počet mal zdvojnásobiť. V dlhodobom horizonte by zamestnanosť mohla vzrásť až na 500 osôb. Viac ako 90 percent luxusnej produkcie bude Divani exportovať do krajín Beneluxu a Škandinávie. Podľa radnice je to seriózny zámer. Po dokončení prvej výrobnej haly by sa samotná produkcia mala rozbehnúť ešte tento rok.
Areál nábytkárskej fabriky rastie v tesnej blízkosti miestneho priemyselného parku, do ktorého sa mesto pokúša získať ďalších investorov. Z 25-hektárového územia je vo vlastníctve samosprávy už viac ako polovica pozemkov. Park má plynovú a elektrickú prípojku, je vhodný na rozvíjanie aktivít na báze surovín pre keramický priemysel. V jeho blízkosti sa totiž nachádza veľké ložisko kaolínu. Nie je vylúčené, že by sa súčasťou parku mohol stať aj nábytkársky závod spoločnosti Divani.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:49