StoryEditor

Čínske provincie majú nedostatok pracovníkov

18.10.2004, 00:00

Rýchly hospodársky rast v Číne a rozvoj priemyslu prinášajú v krajine prekvapivé zmeny, ktoré by ešte pred niekoľkými rokmi ekonómovia vôbec nepredpokladali. Priemyselný komplex Chenming Industrial Corporation v čínskej provincii Dongguan sa ocitol v situácii, keď sa pomocou veľkých transparentov usiluje upozorniť na veľký nedostatok pracovných síl. Nezamestnaní Číňania z vidieka tak dostávajú príležitosť získať prácu v podnikoch, ktoré patria medzi hlavných ťahúňov čínskeho exportu. Časy, keď si mohli zamestnávatelia zamestnancov vyberať a poskytovali im len minimálnu mzdu, sa skončili. "V týchto dňoch sme radi, ak sa nám podarí obsadiť aspoň časť z veľkého počtu voľných pracovných miest. Ešte v 90. rokoch sa o jedno miesto uchádzali až traja kandidáti, momentálne je zázrak, ak máme na každú pozíciu aspoň jedného záujemcu," uviedol Juei Chen Wong z elektrotechnického závodu v Dongguane. Najvyšší predstavitelia provincie odhadujú, že priemyselný komplex má až 270-tisíc neobsadených pracovných miest, čo je alarmujúce v provincii, ktorá vyprodukuje takmer jednu tretinu z celkového objemu exportu Číny, uviedol The Economist.
Nedostatok pracovných síl pociťuje tiež provincia Guangdong, ako aj ďalšie oblasti. Mesto Quanzhou v provincii Fujian bolo medzi prvými, ktoré upozornilo, že už v minulom roku nedokázali obsadiť asi 200-tisíc voľných pracovných miest. Nedostatok aj nekvalifikovanej pracovnej sily je evidentný hlavne na pobreží prechádzajúceho od Guangdongu cez provinciu Zhejiang až smerom do južnej časti Šanghaja. V týchto oblastiach sa navyše začínajú čoraz viac prehlbovať spory medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, ktorí požadujú vyššie mzdy.
Je skutočne možné, aby v krajine, v ktorej žije asi 150 miliónov obyvateľov na vidieku viac-menej bez práce, bol nedostatok pracovných síl? Jednou z hlavných príčin môžu byť migračné prekážky, ktoré sú v jednotlivých oblastiach Číny síce odlišné, avšak v mnohých prípadoch bránia vidieckemu obyvateľstvu, ktoré má záujem o prácu v meste, natrvalo sa tam presťahovať. Ďalšou bariérou je nedostatočné sociálne zabezpečenie a zdravotná starostlivosť. Pracovné podmienky v mnohých mestách a podnikoch spôsobujú mnohým veľkú fyzickú záťaž. Navyše manažéri by mali pristúpiť k zvyšovaniu miezd. V niektorých provinciách, napríklad v oblasti Yangtze, sa mzdy už pohybujú na oveľa vyššej úrovni než je súčasná minimálna mzda v Číne. Opačným riešením by bolo presunúť podniky napríklad do Vietnamu, kde začína byť pracovná sila lacnejšia než v Číne.
K nárastu nezáujmu o provinciu Guangdong došlo hlavne po tom, čo sa oblasť stala epicentrom respiračného ochorenia SARS, čo prinútilo mnohých jej obyvateľov odísť. Navyše rast cien potravín v poslednom období v Číne dopomohol v prvom polroku tohto roka zvýšiť príjem vidieckeho obyvateľstva o 16 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:02