StoryEditor

SARS môže stáť Áziu miliardy dolárov

13.05.2003, 00:00

Vírus SARS by mohol ázijskému kontinentu spôsobiť škody vo výške až okolo 28 mld. USD vo forme zníženého hrubého domáceho produktu, varovala Ázijská rozvojová banka (Asia Development Bank -- ADB), ktorá je najväčším veriteľom v regióne. V prípade najhoršieho možného scenára banka predpokladá, že dôsledky vypuknutia akútneho respiračného syndrómu budú znášať hlavne Čína, Hongkong, Južná Kórea a Taiwan, kde škody pravdepodobne dosiahnu 20 mld. USD.
V samotnom Hongkongu ADB očakáva, že SARS skreše z tohtoročného rastu HDP približne 4 %, čo by znamenalo v konečnom dôsledku nulový hospodársky rast. Tieto údaje by podľa banky mali platiť pre prípad, že choroba bude pretrvávať najbližších šesť mesiacov, verí však, že sa ju podarí dostať pod kontrolu do dvoch mesiacov. Do dnešných dní zomrelo na SARS v celom svete viac ako 500 ľudí a ďalších približne 7 000 bolo infikovaných. Hospodárske dôsledky však pocítia najmä krajiny na ázijskom kontinente (plus Kanada, ktorá zatiaľ ako jediná zo západných krajín tiež trpí šírením choroby).
Prakticky všetky ázijské ekonomiky sú do vysokej miery závislé od príjmov z cestovného ruchu, ktorý sa na hrubom domácom produkte najviac postihnutých štyroch štátov podieľa približne 10 percentami. Navyše, ako uviedla britská mediálna spoločnosť BBC, Hongkong a Singapur sú takmer výlučne závislé od fungovania priemyslu orientovaného na služby, ktorý si viac či menej vyžaduje ľudský kontakt. A práve tomu sa teraz obyvatelia tohto regiónu úplne vyhýbajú. Komplikácie spôsobujú aj oproti minulosti otvorenejšie hranice a zrýchlený presun tovaru a služieb medzi krajinami, čo zvyšuje riziko nákazy.
"Keď SARS zasiahne ekonomiku štátu, vedie k neistote vyvolanej strachom, čo má priame a nepriame dôsledky ako stratu spotrebiteľskej dôvery, poškodenie sektora cestovného ruchu, zníženie priamych zahraničných investícií a v konečnom dôsledku aj zníženie štátnych výdavkov na jednotlivé sektory hospodárstva," uviedol hlavný ekonóm ADB Ifzal Ali.
Viaceré spoločnosti dočasne zatvorili svoje prevádzky v Ázii a návštevnosť určitých regiónov klesla aj o 70 percent. Na strane druhej, do Ázie smeruje britská spoločnosť Bioquell, ktorá získala spoločne s najväčšou ázijskou zdravotníckou spoločnosťou kontrakt na dekontamináciu dvoch singapurských nemocníc v celkovej hodnote okolo 250 tis. britských libier (1 GBP = 57,4 Sk). Sterilizačný systém britskej firmy, ktorý váži max. 25 kg, zabíja baktérie a vírusy v nemocničných priestoroch peroxidom vodíka, ktorý sa následne rozloží na vodu a kyslík.
Podľa ADB by časť škôd mohli eliminovať častejšie a presnejšie informácie o samotnej chorobe, čo by zmiernilo niekedy až panický strach zo SARS a umožnilo investorom a firmám lepšie sa orientovať pri plánovaní ďalších aktivít v regióne.
Škody v dôsledku SARS na ázijskom kontinente*
(v % HDP) (v mld. USD)
Hongkong 4% 6,5
Čína 0,50% 5,8
Taiwan 1,90% 5,3
J. Kórea 0,50% 3
Indonézia 1,40% 2,2
Singapur 2,30% 2,2
Thajsko 1,60% 1,9
Malajzia 1,50% 1,4
Filipíny 0,80% 0,6
* v prípade, že chorobu sa nepodarí dostať pod kontrolu do pol roka
Zdroj: ADB

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:41