StoryEditor

Ficovi sa výnimky z Bruselu nepáčia

15.03.2013, 15:39
Autor:
TASRTASR
Fico zachytil zachytil signály o tom, že niektoré krajiny nebudú chcieť znižovať deficit.

Zo summitu Európskej únie (EÚ) vyplynuli pre členské štáty štyri základné priority, ktorým sa musí venovať aj Slovensko. Vláda bude predovšetkým pokračovať v robení poriadku vo verejných financiách a výbere daní, avizoval dnes po skončení rokovania európskych lídrov v Bruseli slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Garantujem, že naše konsolidačné úsilie sa v roku 2013 nespomalí ani neoslabí, máme konkrétny cieľ 3 %, za ktorým chceme ísť. Prináša nám to konkrétne výsledky na finančných trhoch," zdôraznil. Kabinet sa však podľa neho nechce sústreďovať len na oblasť príjmov, ale venovať sa bude predovšetkým rezervám štátu a boju s daňovými únikmi.

Podľa vlastných slov zachytil signály o možnej snahe viacerých veľkých krajín ako napríklad Francúzska vymaniť sa z povinností znižovať deficit na dohodnuté hodnoty, nejde však o potvrdenú vec. "Určite budeme proti tomu protestovať, ale či to pomôže, v tomto okamihu neviem," konštatoval Fico.

Ďalšou prioritou pre EÚ je podpora hospodárskeho rastu. Predseda vlády aj na aktuálnom summite presadzoval, aby sa peniaze z eurofondov používali najmä na výstavbu infraštruktúry, nie na rôzne školenia a podobné "mäkké" opatrenia. "Požiadal som predsedu Európskej komisie, aby bola komisia naďalej pružná, pokiaľ ide o finančné prostriedky roka 2013," doplnil premiér s tým, že sa ako úspešný ukazuje projekt podpory zamestnávania mladých ľudí a bolo by dobré v ňom ďalej pokračovať.

Ďalšími prioritami, ktoré pre jednotlivé členské štáty vyplynuli zo skončeného rokovania európskych lídrov, je obnova toku financií do ekonomiky, najmä v oblasti pôžičiek pre malé a stredné podniky, či zmierňovanie sociálnych dopadov krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:41