StoryEditor

Digitálna budúcnosť Afganistanu

08.12.2002, 23:00

Afganistan plánuje vytvoriť druhú mobilnú sieť, a to v čase, keď väčšina miest nemá prístup k žiadnej vonkajšej komunikácii. Na konci tohto roku chce afganská vláda udeliť licenciu konzorciu zloženého z Fondu Aga Khana na podporu ekonomického rozvoja, francúzskej telekomunikačnej spoločnosti Alcatel, firmy Monaco Telecom a amerického operátora MCT. Licencia bude pokrývať šesť veľkých miest -- Kábul, Herát, Kandahár, Mazáre Šaríf, Jalálábád a Kunduz -- a bude konkurovať existujúcej sieti, ktorú prevádzkuje americká firma TCI.
Podľa názoru afganského ministra telekomunikácií Mohammada Masúma Stanekzaia je mobilná infraštruktúra dôležitá. Avšak prioritou vlády bolo, aby krajina vstupovala do digitálneho veku len so 40 tis. telefónnymi linkami. Rýchly rozvoj komunikácie je kľúčom k rýchlej rekonštrukcii krajiny, keďže firmy a agentúry potrebujú medzinárodnú komunikáciu. Takisto vzdelaní Afganci, ktorí žijú v zahraničí a krajina ich potrebuje, sa vrátia späť len v prípade, že môžu zostať v kontakte so svojou rodinou.
Mobilná sieť je podľa M. M. Stankezaia len začiatkom telekomunikačnej revolúcie v krajine. Výstavba siete bude stáť 55 mil. USD, pričom ďalšie investície by sa mali pohybovať na úrovni približne 65 mil. USD. Kábul mal školiacu telekomunikačnú inštitúciu, tá však bola zničená vo vojnovom konflikte medzi talibanskou vládou a Američanmi podporovanou Severnou alianciou. Jej rekonštrukciu v súčasnosti zabezpečuje organizácia ITU a Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID). ITU prostredníctvom 500 tis. USD podporí aj vytvorenie kontrolných a regulačných štruktúr, ktoré zabezpečia hladký prechod štruktúry trhu od štátnych monopolov k súkromným investíciám. M. M. Stanekzai prednedávnom povedal pre BBC News, že v hlavných mestách každej provincie do 3 mesiacov vzniknú centrá rádiovej komunikácie s možnosťou zasielania elektronickej pošty. Jednou z možností bude aj pripojenie k medzinárodným telefónnym sieťam prostredníctvom satelitu. Vláda v novembri oznámila, že spolu s novou národnou armádou bude garantovať bezpečnosť nových projektov.
Afganistan mal naplánované aj iné projekty, avšak tie zostali len pri štúdiách pre nedostatok finančných prostriedkov. Vytvorené sú už aj projekty na pokladanie optických káblov v blízkosti ciest, ktoré sa v súčasnosti rekonštruujú. Jeden z projektov predpokladá aj mikrovlnné pripojenie vzdialených miest a regiónov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:48