StoryEditor

Napriek podvodu Grécko ostane v EMÚ

27.09.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Grécko zostane členom Európskej menovej únie (EMÚ), aj keď sa potvrdí, že na sklonku minulého desaťročia falšovalo údaje o výške jeho rozpočtového deficitu. Platnosť rozhodnutia summitu Európskej únie z leta 2000 o členoch EMÚ potvrdili generálny tajomník európskeho štatistického úradu, Eurostatu, Michel Vanden Abeele a hovorca menového komisára Joaquína Almunia.
Experti Eurostatu onedlho odcestujú do Atén, aby podrobne preskúmali údaje o skutočnej výške gréckeho deficitu v rokoch 1998 a 1999. Práve údaje z týchto rokov tvorili základ na rozhodnutie o začlenení Grécka do Európskej menovej únie.
Deficit hospodárenia gréckej vlády bol v roku 1993 vyše 13,4 percenta a o dva roky ešte vyše 10 percent. V druhej polovici minulého desaťročia začal deficit gréckeho rozpočtu prudko klesať a na jeho konci bol údajne nižší ako 2 percentá hrubého domáceho produktu. Grécko však neplnilo kritériá Paktu stability a rastu ani ako člen Európskej menovej únie a o výške štátneho rozpočtu uvádzalo nepravdivé údaje aj za roky 2000 až 2002.
Zatiaľ nie je jasné, aké dôsledky pre Grécko bude mať najnovšie odhalenie podvodu. Ministri financií Európskej únie sa ním budú zaoberať na októbrovom stretnutí.
Generálny tajomník Eurostatu podporil požiadavku prezidenta Európskej centrálnej banky Jeana-Clauda Tricheta, aby štatistické úrady podstatne menej podliehali vládam svojich krajín. Aby sa v budúcnosti zamedzilo "podvodom gréckeho typu", žiadal Trichet aj vytvorenie nezávislého kontrolného ústavu, ktorý by robil audity predkladaných údajov a potvrdzoval ich stopercentnú pravdivosť.
Trichet sa zmienil aj o reforme Paktu stability a rastu EÚ. Zdôraznil, že pre existenciu Európskej menovej únie by bolo mimoriadne nebezpečné, aby sa v jej finančnej politike zohľadňovali "národné okolnosti". Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ministri financií krajín Európskej únie sa budú na budúci rok zaoberať opatreniami, ktoré by viedli k väčšej dôveryhodnosti údajov štatistických úradov členov spoločenstva.
Rozšírenie Európskej únie by malo viesť aj k zvýšeniu počtu zamestnancov štatistického úradu Eurostat, ktorý má svoje sídlo v Luxembursku. Z jeho súčasných 680 pracovníkov sa 120 zaoberá spracovaním údajov o hospodárskych výsledkoch členov Európskej únie a ich finančnými štatistikami. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:23