StoryEditor

Brusel začal konanie voči Holandsku

20.05.2004, 00:00

Európska komisia začala voči Holandsku konanie pre nadmerný deficit verejných financií, ktorý prevýšil maximálnu hranicu stanovenú Paktom rastu a stability Európskej únie a z rovnakých dôvodov sa rozhodla, že bude dohliadať aj na verejné financie Grécka. Konanie voči Holandsku musia ešte potvrdiť ministri financií členských štátov EÚ. V prípade, že ho schvália, mala by holandská vláda do štyroch mesiacov prijať nápravné opatrenia na rok 2005.
Podľa Európskej komisie holandský deficit verejných financií v roku 2003 dosiahol 3,2 percenta hrubého domáceho produktu, pričom aj v tomto roku presiahne úroveň troch percent. To znamená, že deficit jednej z krajín Beneluxu prevyšuje povolenú hranicu Európskej menovej únie, ktorá stanovuje hranicu deficitu verejných financií členských krajín maximálne do 3 % HDP.
Holandsko nie je pritom prvou krajinou, ktorá pakt stability poruší. Francúzsko a Nemecko už v minulých rokoch porušili toto pravidlo a pravdepodobne tak urobí aj Taliansko. Je iróniou, že Holandsko patrí medzi najväčších obhajcov prísnych pravidiel paktu a často kritizovalo Francúzsko a Nemecko za prekročenie limitu. Francúzsko a Nemecko sa však z problémov rýchlo vyzuli, keď začiatkom roka dokázali presvedčiť ministrov financií, aby nedovolili na najsilnejšie krajiny eurozóny uvaliť sankcie, čo pobúrilo menších členov, ktorí tento krok považovali za uplatnenie dvojakého metra.
Čo sa týka Grécka, Európska komisia uviedla, že verejný deficit krajiny stúpol v roku 2003 na 3,2 % HDP čiastočne v dôsledku mimoriadneho financovania príprav Letných olympijských hier. Grécko v utorok sľúbilo znížiť svoj deficit na 2,9 % HDP a udržať ho pod hranicou troch percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:21