StoryEditor

Chemické látky pod prísnejším dozorom

01.07.2003, 00:00
Všetci podnikatelia bez výnimky, ktorí uviedli alebo uvedú biocídny výrobok na trh, si budú musieť do konca roka splniť viaceré informačné povinnosti voči Centru pre chemické látky a prípravky (CCHLP). Musia mu oznámiť najmä údaje týkajúce sa identifikácie výrobku, použitých účinných látok a ostatných látok vrátane medzinárodných identifikačných čísel a ich koncentrácie, ako aj kategórie používateľov a typu výrobkov. Túto povinnosť im ukladá zákon, ktorý nadobúda účinnosť 1. júla tohto roku. Zákon je transpozíciou príslušnej smernice EÚ.

NIELEN CHEMICKÉ FIRMY

"Zvlášť dôležité bude pripojiť protokol o vykonaní testu účinnosti biocídneho výrobku," zdôraznil zástupca riaditeľa CCHLP Viktor Prachar. "Ide v podstate o obdobu inventarizácie chemických látok, ktorú centrum už vykonalo po nadobudnutí účinnosti zákona o chemických látkach a prípravkoch." V. Prachar tiež upozornil, že v prípade nesplnenia tejto povinností pôjde zo strany firiem o uvádzanie výrobkov v rozpore so zákonom. V takomto prípade môže Slovenská obchodná inšpekcia po 1. januári budúceho roka uložiť pokutu do výšky 600 tis. Sk.
Centrum pre chemické látky a prípravky s cieľom pomôcť dotknutým subjektom zverejní na svojej internetovej stránke www.cchlp.sk potrebné formuláre. Tiež zašle každému podnikateľovi oznam o splnení jeho povinnosti, prípadne rozhodnutie o úprave podmienok na uvedenie ich výrobku na trh. Centrum bude na svojej domovskej stránke takisto zverejňovať ďalšie dôležité informácie vrátane úplného znenia zákona.
Podľa vedúcej Centra vzdelávania VÚSAPL Zuzany Zajacovej sa nové povinnosti dotknú nielen odvetvia chémie, ale aj podnikov papierenského, drevospracujúceho, stavebného či strojárskeho priemyslu.

ŠIROKÁ SKUPINA LÁTOK

Biocídne výrobky sú vzhľadom na ich vlastnosti jednou z najprísnejšie regulovaných sfér v EÚ. Ide o širokú triedu chemických a niekedy biologických chemických látok používaných na dezinfekciu, odstránenie nečistôt či reguláciu mikrobiálnych a iných škodcov mimo poľnohospodárskych prostredí. Žiadaný biocídny účinok zabezpečuje jedna alebo viacero chemických alebo biologických látok.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:30