StoryEditor

Stíhajú školu aj biznis. Poznáme top študentov-podnikateľov Slovenska

07.11.2013, 14:23
Vlastné úspešné podnikanie a vysoká škola zároveň? Pre niektorých mladých Slovákov žiadny problém.

Študuje na Slovenskej technickej univerzite a popri tom šéfuje firme, ktorá zvláda vyvíjať špičkové systémy pre diaľkové riadenie bezposádkových lietadiel. Reč je o 25-ročnom bratislavčanovi Róbertovi Schochmannovi. Porotu Študentskej podnikateľskej ceny 2013, v ktorej sedeli aj HN, jeho biznis s nápadmi pre bezposádkové ovládanie lietadiel zaujal najviac.

A preto ešte v novembri odletí do Washingtonu reprezentovať Slovensko na medzinárodnom kole súťaže mladých biznismenov.

„Začalo to ako hobby. Takto podľa mňa má biznis začať, aby bol úspešný,“ tvrdí mladý podnikateľ. Neskôr so spolupracovníkmi prišiel na to, že jeho hobby môže byť aj ziskové. Jeho spoločnosť Anima Technika vyvíja systémy pre diaľkové riadenie bezposádkových lietadiel a robotov (autá, lietadlá, lode). Ich produkt "Robotic Control Station" slúži ako prostriedok komunikácie medzi robotom a človekom. Pozostáva z malého počítača, ktorý sa umiestňuje na odev pilota, z 3D rukavice, ktorá sníma pohyb pilotovej ruky a z virtuálnych okuliarov novej generácie. Pomocou pohybov rúk dokáže pilot zadávať príkazy robotovi (napr. bezpilotnému lietadlu). „Vyvíjame elektroniku, softvér a hardvérové vybavenie,“ konkretizuje Schochmann.

Absolútny víťaz Študentskej podnikateľskej ceny, Róbert Schochmann, spoločnosť Anima Technika s.r.o., Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Šéfredaktor HN Peter Vavro (vľavo) mu odovzdáva ročné predplatné HN.

Držiteľ Ceny ministra školstva, Jaroslav Mráz, spoločnosť IGEEK,s.r.o., Materiálovo-technologická fakulta STU v Trnave.

Držiteľka ceny JCI Slovakia - zaujímavý podnikateľský nápad, Klaudia Virgovičová, spoločnosť Váš Komfort, s.r.o., Paneurópska vysoká škola v Bratislave. Na snímke so šéfom JCI Slovakia Marián Meško.

Finalista súťaže Igor Fedorko, spoločnosť Smash, s.r.o., Fakulta manažmentu, Prešovská univerzita (vpravo) a Branislav Durnis, podpredseda JCI Slovakia.

Finalista súťaže Marián Liška, spoločnosť PROTOTYPE, s.r.o., Technická univerzita vo Zvolene preberá cenu od šéfa komunikácie v BMW Milana Stupku (vľavo).

Príbeh absolútneho víťaza súťaže nájdete v zajtrajších Hospodárskych novinách.
 

Súťaž „Študentská podnikateľská cena 2013“ organizuje po piatykrát na Slovensku dobrovoľná nezisková organizácia Junior Chamber International – Slovakia, ktorá združuje mladých lídrov a podnikateľov. Hospodárske noviny sú hlavným mediálnym partnerom podujatia.

Snímky HN/Pavol Funtál

01 - Modified: 2005-08-30 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Basketbal: Slovenky po prehre s Poľskom nepôjdu na ME
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:18