StoryEditor

Spoločnosť Visa dáva Slovensko za vzor

25.07.2013, 00:00
Podľa štatistík každý piaty Slovák platí bezkontaktne, kým v Európe len každý dvadsiaty.

„Po návšteve Slovenska som ostal ohromený. Každý bratislavský podnik, ktorým som prechádzal, prijímal mobilné platby. Vrátane miestnej kaviarne a pivárne,“ píše britský novinár Alastair Stevenson. Na Slovensku sa neocitol náhodou. Kartová spoločnosť Visa zváža na Slovensko svetových novinárov, aby im ukázala, ako funguje európsky líder v bezkontaktných platbách kartou. Podľa štatistík spoločnosti totiž každý piaty Slovák platí bezkontaktne, kým v Európe len každý dvadsiaty obyvateľ.

Podobný trend zaznamenáva aj spoločnosť MasterCard.

„V súčasnosti je asi polovica všetkých našich kariet na Slovensku bezkontaktná,“ uvádza generálny riaditeľ MasterCard Europe pre ČR a SR Miroslav Lukeš. Analytici majú v dôvodoch nášho prvenstva jasno. Zabrali marketingové kampane aj masívne rozširovanie terminálov, v ktorých sme druhí v Európe. „Najväčšou výhodou je však rýchlosť, keďže platba prebehne do pár sekúnd,“ hovorí riaditeľ Finančnej hitparády Maroš Ovčarik.

Prvenstvo v prevádzkovaní bezkontaktných terminálov si na Slovensku drží Tatra banka, ktorá ich má takmer deväťtisíc. Celkový počet kariet v obehu je pritom skoro jeden a pol milióna a stúpajúci trend pokračuje. Kým Slovenská sporiteľňa a Tatra banka vydávajú už len bezkontaktné karty, VÚB dáva možnosť výberu. „Klient si môže vybrať, či má záujem o bezkontaktnú alebo „klasickú“ platobnú kartu,“ vysvetľuje hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

Stopka pre zlodejov
Keďže bez zadania PIN kódu sa dá bezkontaktnými kartami platiť len do 20 eur, Slováci ich využívajú najmä na bežné nákupy. „Predovšetkým v supermarketoch, na benzínových staniciach, drogériách a lekárňach,“ hovorí Miroslav Lukeš z MasterCardu. Zákazník kartu priloží k čítačke a tá ju sníme. Náhodná platba prakticky nie je možná, vzdialenosť medzi kartou a čítačkou musí byť maximálne päť centimetrov. „Je však pravdou, že po odcudzení je zneužitie veľmi jednoduché, keďže pri platbe nie je potrebné zadať PIN,“ upozorňuje riaditeľ Finančnej hitparády Maroš Ovčarik. Zlodej by si však jednorazovo mohol nakúpiť len za spomínaných 20 eur.

Aj mobilom
Zavedenie bezkontaktných kariet a terminálov predpokladá postupné rozšírenie aj platby mobilným telefónom. Dnes ju ponúka iba Tatra banka a do projektu by sa postupne mali zapojiť aj ďalšie finančné domy a operátori. Pri takejto platbe stačí k terminálu priložiť mobilný telefón so špeciálnou SIM kartou alebo prídavným zariadením.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:12