StoryEditor

Saudská Arábia otvorí nové ropné polia

26.05.2004, 00:00

Saudská Arábia, ktorá na prudký rast cien ropy ako prvá reagovala ponukou zvýšenia jej ťažby, je pripravená posilniť si svoju pozíciu lídra na svetovom trhu s ropou otvorením nových vrtov a zvýšením produkčnej kapacity. Najvyšší predstavitelia Saudskej Arábie oznámili, že krajina otvorí v prípade potreby nové polia, ktoré jej umožnia zvýšiť ťažbu čierneho zlata v tomto roku o dodatočných 800 tisíc barelov ropy denne. Tým sa jej celková produkcia zvýši na 11,3 milióna barelov denne, čo je v porovnaní so súčasnou kapacitou 10,5 milióna barelov zvýšenie o 8 %, informoval The Wall Street Journal Europe.
Saudská Arábia, ktorá disponuje asi štvrtinou celkových ropných rezerv na svete, je vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu s ropou dokonca pripravená sprístupniť ťažbu aj na ďalších zatiaľ nevyužívaných poliach, ak bude dopyt po rope taký vysoký ako v súčasnosti.
Správu uvítali nielen Spojené štáty, ale aj ďalší importéri ropy, ktorí sa obávajú, že súčasná neúmerne vysoká cena čierneho zlata môže poškodiť celkový ozdravný proces svetového hospodárstva.
Zvýšenie ťažby však rozhorčilo ostatných členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorí varovali, že časy, keď bola cena ropy nízka sú preč a už sa nikdy nezopakujú.
Niektorí pozorovatelia však uvádzajú, že Saudská Arábia sa na zvýšenie ťažby rozhodla aj z iného dôvodu -- z jej strany ide o predbežné opatrenie v prípade ďalšieho vyostrenia situácie v Iraku. Nedávne útoky na iracké rafinérie pozastavili skoro na 90 % vývoz ropy z krajiny. A situácia v Iraku, ktorý vyťaží v priemere 2,4 milióna barelov ropy denne, by sa mohla ešte viac skomplikovať po tom, ako USA odovzdajú 30. júna vládu do rúk Iračanom. "Nevylučujeme, že sa potvrdia naše predpoklady a sabotáže na irackých ropných poliach budú pokračovať aj vo väčšom rozsahu," uviedol iracký minister ropného priemyslu Ibrahim Bahr al-Uloum.
Ťažba na novom ropnom poli Qatif by mala produkciu Saudskej Arábie zvýšiť o dodatočných 500 tisíc barelov na deň, zatiaľ čo zvýšenie ťažby na už existujúcom poli Abu Safa by malo prispieť dodatočnými 300 tisícami barelov ropy denne.
"Saudská Arábia je v súčasnosti pripravená v prípade potreby zvýšiť ťažbu až na 15 miliónov barelov ropy denne, naše zásoby sú bohaté. Nové polia dokážeme dať do prevádzky už v priebehu 18 mesiacov," uviedli jej najvyšší predstavitelia. Počas invázie Iraku do Kuvajtu sa Saudskej Arábii v priebehu jedného mesiaca podarilo zvýšiť produkciu z 5 na 8 miliónov barelov ropy denne. Saudská Arábia má na to zásoby, peniaze a modernú technológiu, skonštatoval Vahan Zanojan, šéf washingtonskej konzultačnej spoločnosti PFC Energy.
Iránsky minister ropného priemyslu Bídžan Námdar-Zangéneh včera potvrdil, že aj Irán, ako druhý najväčší producent ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, by podporil nárast ťažby tejto komodity v rámci kartelu. "Irán podporuje nárast produkcie, nešpecifikuje však o koľko," uviedol Zangéneh. Ako ďalej upozornil, akékoľvek zvýšenie produkčných kvót by malo byť založené na konsenze, malo by byť opatrné, limitované a dočasné. Zangéneh predpokladá, že ceny ropy možno výrazne a nečakane poklesnú, pretože trh je už teraz zásobovaný nadpriemernými objemami komodity. Vyšplhanie cien ropy na 21-ročné maximum minister pripisuje politickému napätiu na Blízkom východe a rafinérskym problémom v USA. Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:43