StoryEditor

Prieskum HN: Firmy sa zbavujú stovák ľudí

18.03.2012, 23:00
Podľa prieskumu HN majú úrady práce nahlásených 1300 ohrozených pracovných miest.

Tristo zrušených miest v Slovenských lodeniciach Komárno, štyridsiatka prepustených v textilke Belfein Slovakia, päťdesiatka vo Foxconne v Nitre či ďalšie desiatky miest v šampiňonárni v Global Progress v Topoľčiankach. V zozname firiem, ktoré sa od začiatku roka rozhodli prepúšťať, sa dá pokračovať. Podľa prieskumu HN medzi úradmi práce je na Slovensku nahlásených takmer 1 300 ohrozených miest zo šestnástich firiem. A to v čase, keď sa slovenský priemysel opäť začal zaraďovať medzi lídrov v Európe.

„To, že sa prepúšťa, alebo že je ohrozených toľko miest, je skôr tlak na zvyšovanie efektivity a produktivity práce vo vybraných oblastiach,“ ozrejmuje Marek Kuchta z personálnej agentúry Edymax Holding. Hoci prepúšťanie nateraz oznámili firmy naprieč rôznymi odvetviami, podľa partnera KPMG Ľuboša Vanča sa ešte nedá hovoriť o trende. „Ide o úplne iné dôvody v každom z jednotlivých prípadov,“ objasňuje. Analytici prízvukujú, že firmy sa kvôli zvýšeniu efektivity budú zbavovať ľudí. Okrajové odvetvia ako textilný či obuvnícky sa zároveň trápia už niekoľko rokov.

01 - Modified: 2004-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Centrálne banky budú vydávať časopis
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:25