StoryEditor

Vládu s podporou komunistov podpíšem

22.01.2013, 23:00
Rozhovor. Český prezidentský kandidát Miloš Zeman (na snímke) pre Hospodárske noviny:

Karla Schwarzenberga som si prestal vážiť až vtedy, keď Edvarda Beneša porovnal s vojnovými zločincami v Haagu, povedal pre Hospodářské noviny Miloš Zeman.

V druhom kole boja o Pražský hrad sa už pozajtra stretnete s Karlom Schwarzenbergom. V čom by ste boli lepší pre český biznis?
Vždy som ako premiér aj ako predseda poslaneckej snemovne vozil so sebou na zahraničné cesty početné podnikateľské delegácie. Otváral som im dvere k prieniku na zahraničné trhy. V tom by som pokračoval aj ako prezident. Či by som to dokázal robiť lepšie než Schchwarzenberg, to musia posúdiť českí voliči. Ja už som to dokázal.

Množstvo biznismenov podpísalo vyhlásenie, v ktorom podporujú vášho protikandidáta. Je tam aj niekoľko českých podnikateľov roka. Čím si to vysvetľujete?
Preboha, žijeme v slobodnej spoločnosti. Množstvo ďalších podnikateľov podporuje mňa. To je slobodný názor. Jediné, čo odsudzujem, je to, keď sa niekoho s iným názorom snažia uštvať. Ako v poslednej dobe proti českému hercovi Martinovi Dejdarovi za to, že ma podporil. To, že niekto siaha k pokusom o uštvanie politických protivníkov, vypovedá o ňom mnohé.

Hovoríte o aktivite Karla Schwarzenberga?
Minimálne je to aktivita jeho tímu. A netýka sa to len Martina Dejdara, ale aj českej speváčky Lucie Bílej a herečky Jiřiny Bohdalovej. Nech sa vedie vecná diskusia, ale nech nie sú týmto znechucujúcim spôsobom ostrakizovaní ľudia, ktorí majú iný názor, než tím daného kandidáta. Mimochodom, neprezradím žiadne tajomstvo, keď poviem, že aj na niektorých kandidátov, ktorí neuspeli v prvom kole prezidentských volieb, bol vytváraný intenzívny tlak zo strany Schwarzenbergovho tímu, aby mu vyjadrili jasnú podporu. A niektorí práve preto reagovali presne opačne. Rozhodli sa vyjadriť podporu mne. Skutočne silná osobnosť, keď je na ňu vyvíjaný neuveriteľný a hlúpy tlak, sa naserie a koná presne opačne.

 
Na podporu názorov, že Schwarzenbergova manželka vyrastala v zvláštnej rodine, ste nedávno citovali antisemitský plátok Freeeglobe. Písalo sa v ňom, že na jej zámku sú obrazy s hajlujúcími nacistami...
Vyhlásenie svojho tímu som čítal. Má moju úplnú dôveru. Ak je pravda, že na zámku je obraz s hajlujúcími hitlerovcami, tak by som odporúčal, aby ten obraz zložili. Videl som jeho fotografiu.

Pri vašom tradične kritickom vzťahu k médiám nás prekvapuje, že vám stačí, ak to niekto iba napíše...
Ak to má pani Schwarzenbergová na stene, tak to považujem za nevkus. A ak sa ukáže, že to nie je pravda, tak vyzvem Freeglobe a Parlamentné listy, ktoré to prevzali, aby sa ospravedlnili.

Prečo majú byť udalosti spred 60 rokov hlavným bodom kampane?
Schwarzenberg vyhlásil, že Benešove dekréty sú už dvadsať rokov mŕtve a vôbec si nevšimol nález ústavného súdu. A hovoril o Edvardovi Benešovi ako o človeku, ktorý by dnes skončil pred medzinárodným súdom v Haagu. To sú dve úplne evidentné klamstvá.

On sa však potom opravil, že dekréty sú vyhasnuté. Teda presne to, čo vy tvrdíte už od roku 1990. Z akého dôvodu hovoríte o nepresnosti ako o klamstve? Termín „vyhasnuté“ ste použili aj vy sám, už v roku 2002...
Dekréty sú konzumované, a tým pádom vyhasnuté do okamihu, keď by sa niekto chcel pokúsiť zvrátiť rozhodnutie napríklad o konfiškácii majetku zradcov a kolaborantov. V takom prípade by dekrety opät ožili, pretože sú i naďalej súčasťou českého právneho poriadku.

Prečo potom túto nepresnosť označujete priamo za lož?
Vážený pán, ak poviete o bývalom československom prezidentovi, že by patril pred súd v Haagu, je to výrok, ktorý mnoho ľudí právom pobúril. Chápem, že sa to snažíte ospravedlniť a nazývať to nepresnosťou. Ja to naopak nazývam nechceným odkrytím kariet. Schwarzenberga som si prestal vážiť až v tomto okamihu, pretože som dospel k názoru, že je exponentom iných záujmov, než sú záujmy Česka.

Máte už jsno v tom, kto by s vami šiel na Hrad v prípade víťazstva?
Na túto otázku som odpovedal mnohokrát. Povedal som, že si so sebou zoberiem len dvoch ľudí, svojho tajomníka a svojho šoféra. Že sa rozlúčim s pánmi Petrom Hájkom a Ladislavom Jáklom a že prepustím ochranku po incidente v Chrastave. Vylučovacou metódou dospejete k záveru, že žiadne ďalšie zmeny nechystám. Je to tak ťažké pochopiť?
 
Zrejme budete potrebovať dosť ľudí, keď plánujete byť oveľa aktívnejší prezident...
No tak tí existujúci budú musieť viac pracovať. Ak sú to profesionálni úradníci, nemali by sa zaťažovať akýmkoľvek politickým prepojením. Uvedomte si navyše, že prezidentskej kancelárii ubudne množstvo aktivít, napríklad vybavovanie milostí. Pretože žiadne udeľovať nebudem, rovnako ani amnestiu. A tak ľudia, čo pracovali na tejto agende, sa presunú do oblasti, ktorá bude zahŕňať napríklad môj kontakt s vládou a parlamentom.
 
Budete pátrať po okolnostiach vzniku prezidentskej amnestie Václava Klausa?
Rozhodne by ma to zaujímalo, okrem iného aj preto, že sa pán Schwarzenberg dopustil neuveriteľného klamstva, keď na svojej tlačovej konferencii v Olomouci konštatoval, že som s Václavom Klausom túto amnestiu dohodol. Nielenže som o nej nevedel, ale mnoho mesiacov som hovoril, že by som žiadnu amnestiu neschvaľoval. No a okrem toho pán Schwarzenberg túto amnestiu spočiatku pochválil, zatiaľ čo ja som ju hneď na začiatku odsúdil.
 
Robili by ste s tým niečo ako šéf Pražského hradu?
Prezident môže podať sťažnosť na Ústavný súd. Prinajmenšom sa k nej pripojím, pokiaľ ide o práva poškodených. A okrem toho, keď uniknú trestu tí, u ktorých polícia, prokuratúra a súdy vynaložili určité úsilie na ich stíhanie, tieto snahy boli zmarené amnestiou.
 
Vy sa považujete za ľavicového kandidáta. Boli by ste tvrdší voči pravicovej vláde?
Uplatňoval by som v interných diskusiách svoj odpor proti podobným ľavicovým nezmyslom, ako boli trináste dôchodky, či šrotovné.

Môžete byť prvý prezident, ktorý vymenuje novú vládu s účasťou komunistov...
V prvom rade by som sa snažil premiérovi vnútiť myšlienku, nech sa pokúsi o menšinovú vládu. Napríklad s podporou komunistov.

Peter Honzejk, Hospodárske noviny

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:04