StoryEditor

Fezko myslí na automobilky v SR

07.10.2004, 00:00
Predovšetkým snaha vybudovať si postavenie v krajine, ktorej vplyv ako výrobcu automobilov rastie, priviedla na Slovensko českú textilku Fezko zo Strakoníc. Tá tento týždeň začala spolupracovať pri výrobe textílií so žilinskou spoločnosťou Slovena.

Predovšetkým snaha vybudovať si postavenie v krajine, ktorej vplyv ako výrobcu automobilov rastie, priviedla na Slovensko českú textilku Fezko zo Strakoníc. Tá tento týždeň začala spolupracovať pri výrobe textílií so žilinskou spoločnosťou Slovena. Práve pri Žiline sa stavia nový závod juhokórejskej automobilky Kia Motors.
Vo výrobnom areáli Sloveny sa zároveň usadí aj dcérska spoločnosť Fezko Slovakia, ktorá tu chce do konca roka začať vlastnú výrobu autotextilnej metráže. Zo začiatku by mala zamestnať 60 až 70 miestnych ľudí. Zatiaľ čo v Slovene sa majú vyrábať tkaniny hlavne pre nemecké automobilky, Fezko Slovakia má prevziať časť zákaziek pre malajzijskú automobilku Proton, s ktorou juhočeský podnik uzatvoril dlhodobý kontrakt nielen na dodávky autotextílií, ale aj vzorovania a návrhy dizajnov.
"Výrobné kapacity v Strakoniciach máme vyťažené. Na Slovensku vidíme priestor na rast. Navyše výrobné náklady sú tam lacnejšie," vysvetľuje generálny riaditeľ Fezka Josef Blecha.
Slovena patrí medzi tradičných výrobcov textilného tovaru. Orientuje sa hlavne na vlnené tkaniny a tkaniny na špeciálne použitie, no do jej produkcie patria aj vlnárske mykané priadze. Automobilový program jej zameranie rozšíri. "Sme na to veľmi dobre vybavení a veľmi sa k tejto výrobe blížime. Preto hľadáme investora, ktorý pozná trh a má skúsenosti," hovorí šéf Sloveny Pavol Brňák. Za hlavný cieľ označil vstup do dodávateľskej siete Kia v roku 2006, ktorej továreň sa buduje len šesť kilometrov od Sloveny.
Byť v blízkosti budovaným slovenským automobilkám považuje za rozumné aj riaditeľ Združenia automobilového priemyslu Antonín Šípek. "To isté urobili nemecké firmy, keď Volkswagen prišiel do Mladej Boleslavi," upozorňuje.
Export Fezka tento rok výrazne rastie a firma pociťuje problémy s nedostatkom výrobných kapacít. V prvej polovici roku sa vývoz na celkových tržbách firmy podieľal viac ako tretinou, do vlaňajška to pritom bolo len 15 percent. Najväčším odberateľom Fezka je Škoda Auto, resp. Johnson Controls, ktorý je priamym dodávateľom sedadiel pre mladoboleslavskú automobilku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 06:07