StoryEditor

Francúzi predajú Zentivu, Slováci boli u nich najlepší

19.10.2011, 00:00
Najväčší výrobca liečiv na Slovensku -- firma Zentiva z Hlohovca sa ide predávať.

Pre svojho francúzskeho majiteľa, koncern Sanofi, sa stal nadbytočný. Francúzi kúpili výrobcu lacnejších kópií originálnych liekov (tzv. generík) v roku 2008, iba vlani im zarobil 55 miliónov eur. To je najviac zo štyroch závodov Zentivy, a preto sa ide práve ten slovenský predávať. „Považuje sa za atraktívny z hľadiska potenciálnych investorov, keďže ponúka vývoj, výrobu či kvalifikovaný personál,“ skonštatovala pre HN hovorkyňa našej Zentivy Beáta Kujanová.

Podľa analytikov môže byť jeho cena dnes 0,4 až 0,6 miliardy eur. Podľa informácií HN však Francúzi nemusia mať záujem predať ho celý, respektíve s licenciami.

Ale bez nich budú šance na predaj podľa analytikov klesať. Ako pritom potvrdil pre HN zástupca bývalého najväčšieho minoritného akcionára Zentiva Hlohovec – slovenská Jonaza Trading, o celý podnik by záujem mali. „Spoločnosť požiadala o účasť v možnom tendri a zaslanie potrebných podkladov k tendru,“ podotkol pre HN Dušan Mihaleje z Vivid Legal, ktorá spoločnosť zastupuje. Bez licencií však závod nechcú.

Zentiva dnes v Hlohovci zamestnáva približne 800 ľudí, pred nástupom Francúzov v ňom mala podiel aj známa finančná skupina J&T.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:55